San Francisco, een stad die bruist van cultuur en geschiedenis, biedt een overvloed aan unieke ervaringen voor elke reiziger. Hier zijn de 10 meest iconische bezienswaardigheden in San Francisco en directe omgeving, die je niet mag missen tijdens je stedentrip naar deze betoverende stad aan de baai.

Bezienswaardigheden in San Francisco: Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge, een van de meest herkenbare symbolen van San Francisco, werd gebouwd tussen 1933 en 1937 en geopend op 27 mei 1937. De brug werd ontworpen door ingenieur Joseph Strauss en architect Irving Morrow. De karakteristieke oranje kleur van de brug, officieel genaamd “International Orange”, zorgt voor een opvallend contrast met de blauwe wateren van de Baai van San Francisco.

De Golden Gate Bridge heeft een prominente rol gespeeld in verschillende films, waaronder “Vertigo” van Alfred Hitchcock en “San Andreas” met Dwayne Johnson.

Golden Gate Bridge

Helaas heeft de brug ook een trieste reputatie vanwege zelfmoorden en ongelukken. Er zijn verschillende maatregelen genomen om deze tragische incidenten te voorkomen. Zoals de installatie van noodtelefoons en de aanwezigheid van surveillancecamera’s.

Bekijk de golden Gate Bridge vanaf het water >>

Bezienswaardigheden in San Francisco: Alcatraz

Alcatraz, oorspronkelijk gebouwd als een militaire vesting in de 19e eeuw, kreeg later de bijnaam “The Rock” vanwege zijn isolatie in de Baai van San Francisco.

In 1934 werd het een federale gevangenis die enkele van Amerika’s meest beruchte criminelen huisvestte, zoals Al Capone en “Machine Gun” Kelly. Hoewel er verschillende ontsnappingspogingen waren, is er slechts één ontsnapping waarbij de gevangenen nooit zijn gevonden.

In 1972 werd Alcatraz gesloten als een gevangenis en later omgevormd tot een nationaal historisch monument. Sindsdien fungeert het als een museum en toeristische attractie, waar bezoekers de geschiedenis van de gevangenis kunnen verkennen en meer te weten kunnen komen over zijn beruchte gevangenen.

Het beruchte D-block in Alcatraz

De spoken van Alcatraz

Alcatraz staat ook bekend om zijn spookverhalen, die deels voortkomen uit de reputatie van de gevangenis als onontkoombaar. Bezoekers en bewakers hebben beweerd paranormale activiteit te ervaren. Met name in het D-block, bekend als de “Isolatiewing”, schijnt het heftig te spoken.

Een van de meest bekende verhalen is dat van de gevangene die beweerde een paar rode ogen te zien die hem ’s nachts vanuit de duisternis aanstaarden. Deze gevangene, die in cel 14-D opgesloten zat, schreeuwde en smeekte om uit de cel te mogen. Doch hieraan werd geen gehoor gegeven. De volgende dag vonden de bewakers hem dood in zijn cel.

Of het verhaal waar is of niet is niet bekend. Maar mede door dit verhaal is cel 14-D bekend geworden als een plek van bijzondere paranormale activiteit. Zelf ben ik hier tijdens mijn bezoek aan Alcatraz met draaiende camera ingelopen. Ik merkte echter niets bijzonders. In de cel ernaast echter, ervoer ik een eigenaardige druk.

Hoewel deze spookverhalen geen wetenschappelijke basis hebben, dragen ze bij aan de fascinatie en mysterie rondom het eiland en zijn geschiedenis.

Klik hier voor de mogelijkheden van een bezoek aan Alcatraz >>

Bezienswaardigheden in San Francisco: Cable Cars

De Cable Cars werden bedacht door Andrew Smith Hallidie, een Amerikaanse ingenieur, in de late 19e eeuw. Hij kwam op het idee nadat hij had gezien hoe paarden moeite hadden met het trekken van trams op steile hellingen. Vooral wanneer de straten glad waren door regen.

Het Cable Car-systeem werkt door middel van een ondergrondse kabel die wordt voortbewogen door een grote aandrijfmotor. De kabels trekken de Cable Cars voort door de straten van San Francisco, waardoor ze kunnen klimmen en afdalen op steile hellingen.

De eerste Cable Car-lijn werd operationeel in 1873. Sindsdien zijn ze een integraal onderdeel geworden van het transportnetwerk van San Francisco en een iconisch kenmerk van de stad.

Cable Car Museum

Het Cable Car Museum, gevestigd in de historische Washington Street powerhouse, biedt een blik in de geschiedenis en werking van dit unieke transportsysteem. Bezoekers kunnen originele Cable Car-voertuigen bekijken, historische documenten bestuderen en meer leren over de rol die de Cable Cars hebben gespeeld in de ontwikkeling van San Francisco.

Ook is dit de plek waar zich de aandrijfmotoren bevinden. Bezoekers kunnen de bekijken en zien hoe zij de kabels voortbewegen.

Bezienswaardigheden in San Francisco: Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf is een beroemd toeristisch gebied in San Francisco, gelegen aan de noordelijke waterkant van de stad. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld in de late 19e eeuw en groeide uit tot een belangrijk centrum voor visserij en handel in zeevruchten.

Tegenwoordig staat Fisherman’s Wharf bekend om zijn restaurants, souvenirwinkels, straatartiesten en attracties zoals Pier 39 en het Aquarium of the Bay.

De Bush Man, een bekende bezienswaardigheid in Fisherman's Wharf, San Francisco

De ‘Bush Man’ van Fisherman’s Wharf

De ‘Bush Man’ is een bekende straatartiest die zijn kunsten vertoont in Fisherman’s Wharf. Gecamoufleerd met takken en bladeren zit hij onopvallend achter een struik. Wanneer nietsvermoedende voorbijgangers langslopen, springt de Bush Man uit zijn schuilplaats en jaagt hen schrik aan.

Hoewel zijn identiteit niet bekend is, is de Bush Man een lokale beroemdheid geworden en een populaire attractie voor toeristen die Fisherman’s Wharf bezoeken.

Toen ik San Francisco bezocht en de Bush Man filmde bleek niet iedereen dat te waarderen. Aanvankelijk werd er wel leuk op gereageerd met ‘Oh look, he’s videotaping it’. Maar al gauw ging iemand met opzet voor de camera staan. Toen ik een tijd later opnieuw de Bush Man probeerde te filmen, keek hij me boos aan.

Ik gebaarde dat ik niet zou vergeten hem wat Dollars toe te stoppen. Doch hij bleef me met een boze blik aanstaren. Nadat ik een goede scene op video had ging ik naar hem toe en gaf hem een biljet van 5 Dollar. Doch meer dan een snauw kon er niet af. Wat ik verkeerd had gedaan? Misschien had ik hem eerst moeten benaderen voordat ik begon te filmen. Anyway, ik heb hem toch mooi op video 🙂

Bezienswaardigheden in San Francisco: Pier 39

Pier 39 is een populaire toeristische bestemming gelegen aan de waterkant van San Francisco, naast Fisherman’s Wharf. Het is een historische pier die bekend staat om zijn diverse winkels, restaurants en attracties. Pier 39 biedt een prachtig uitzicht op de baai en de iconische Golden Gate Bridge. Ook biedt het een verscheidenheid aan entertainmentopties, waaronder straatartiesten, live muziek en straatvoedsel.

Pier 39, een van de vele bezienswaardigheden in San Francisco

Een van de meest opvallende attracties van Pier 39 is de grote kolonie Californische zeeleeuwen die regelmatig op de drijvende dokken rond de pier te zien zijn. Deze zeeleeuwen zijn een iconisch onderdeel van de ervaring van Pier 39 en trekken dagelijks veel bezoekers.

De zeeleeuwen rusten, spelen en zonnebaden op de dokken, en hun aanwezigheid zorgt voor een levendige en leuke sfeer op de pier. Bezoekers kunnen vanaf de pier genieten van het spektakel en foto’s maken van deze charmante dieren.

Met zijn levendige sfeer en panoramische uitzichten is Pier 39 een must-visit bestemming voor bezoekers van San Francisco.

Bezienswaardigheden in San Francisco: Historische Trams F-line

De historische trams van de F-line in San Francisco zijn een beroemde en geliefde attractie. Deze trams zijn afkomstig uit verschillende steden over de hele wereld en dateren uit de late 19e en vroege 20e eeuw. De eerste F-line werd geopend in 1995 en is sindsdien een populaire keuze geworden voor zowel bewoners als toeristen.

Hoewel de F-line oorspronkelijk is bedoeld als een vorm van openbaar vervoer, fungeert het ook als een toeristische attractie. Dit vanwege de historische waarde en het schilderachtige karakter van de trams. Het biedt reizigers de kans om door de straten van San Francisco te rijden in prachtig gerestaureerde voertuigen. Elk met een uniek ontwerp en geschiedenis.

De F-line is een geschikt transportmiddel voor toeristen om San Francisco te verkennen. Dit omdat het hen langs verschillende populaire bezienswaardigheden voert, waaronder Fisherman’s Wharf, Pier 39 en het Ferry Building. Bovendien biedt het een authentieke ervaring en is het een leuke en nostalgische manier om de bezienswaardigheden te bekijken.

Lombard Street: De bochtigste straat ter wereld

Lombard Street staat bekend om zijn bochtige ontwerp, met acht scherpe haarspeldbochten op een steile helling. De bochten werden oorspronkelijk aangelegd in 1922 om de steile helling begaanbaar te maken voor voertuigen.

De straat was al lang voordat de bochten werden toegevoegd steil. Doch het rechte traject maakte het te gevaarlijk voor auto’s om af te dalen. Sinds de aanleg van de bochten is Lombard Street een iconische toeristische attractie geworden. De straat trekt het jaarlijks duizenden bezoekers.

Terwijl Lombard Street vaak wordt beschouwd als de meest bochtige straat ter wereld, is het niet officieel erkend als zodanig. Er zijn echter weinig straten die kunnen wedijveren met zijn unieke bochtige ontwerp en de adembenemende uitzichten die het biedt over de stad en de baai.

Wanneer je in San Francisco bent wil je natuurlijk ook zelf eens door Lombard Street rijden. Zelf heb ik dit ook gedaan, met mijn huurauto, alsmede een rit over de Golden Gate Bridge en een deel van de beroemde Cabrillo Highway langs de kust.

Een huurauto is tevens een goede manier om San Francisco en omgeving te verkennen. Meer informatie over de verschillende autoverhuurbedrijven vind je in het artikel ‘Auto huren op vakantie’.

Bezienswaardigheden in San Francisco: Painted Ladies

In het hart van San Francisco pronken schilderachtige Victoriaanse huizen, liefkozend de ‘Painted Ladies’  genoemd. Deze kleurrijke woningen, gelegen langs Alamo Square, zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een symbool van de architecturale pracht van de stad.

De Painted Ladies, gebouwd tussen 1849 en 1915, vertegenwoordigen de Victoriaanse en Edwardiaanse architectuurstijlen die floreerden tijdens de Gold Rush (1848 – 1855) en de daaropvolgende bouwperiode. Kenmerkend voor deze huizen zijn de sierlijke houten ornamenten, rijke kleuren en ingewikkelde details.

De meest opvallende rij Painted Ladies staat aan de westkant van Alamo Square Park. Deze huizen zijn vaak te zien op ansichtkaarten, in films en tv-shows, waardoor ze een iconische status hebben bereikt.

De beroemde Painted Ladies aan Alamo Square. Een van de beroemdste bezienswaardigheden in San Francisco.

Toeristen van over de hele wereld komen naar Alamo Square om de Painted Ladies te bewonderen en foto’s te maken met deze pittoreske achtergrond. Het is een geweldige plek voor een picknick in het park terwijl je geniet van het uitzicht op de huizen en de skyline.

Hoewel de Painted Ladies door de jaren heen verschillende renovaties hebben ondergaan, blijft hun historische charme behouden. Veel van deze huizen zijn zorgvuldig gerestaureerd om hun oorspronkelijke pracht te behouden. Hierdoor zijn ze een levendig eerbetoon aan het rijke erfgoed van San Francisco.

De Painted Ladies vormen een tijdloos symbool van de architectonische schoonheid en diversiteit van San Francisco. Hun gracieuze aanwezigheid op de heuvels van Alamo Square blijft bezoekers en inwoners betoveren, en ze blijven een onmisbaar onderdeel van de charme van deze iconische stad.

Tip: Leer de stad kennen onder begeleiding van een lokale gids >>

Dingen te doen in de buurt van San Francisco: Muir Woods

Ontsnap aan de drukte van de stad en dompel jezelf onder in de rust van het prachtige Muir Woods National Monument, de thuisbasis van majestueuze sequoia’s.

Muir Woods is een prachtig sequoia-woud gelegen in Marin County, ten noorden van San Francisco. Het bos is vernoemd naar de beroemde natuurbeschermer en schrijver John Muir.

Muir Woods werd in 1908 opgericht als het tiende nationale monument van de Verenigde Staten door president Theodore Roosevelt. Het doel was om een deel van de oude groeiend redwoodbos te behouden, dat op dat moment bedreigd werd door commerciële houtkap.

John Muir zelf was een pleitbezorger voor het behoud. Hij gebruikte zijn invloed om de oprichting van het nationale monument te bevorderen.

Muir Woods is een van de laatst overgebleven gebieden met kustsequoia’s, ook wel bekend als kustredwoods. Deze majestueuze bomen kunnen meer dan 75 meter hoog worden en behoren tot de oudste levende organismen op aarde. Sommigen zijn zelfs meer dan 1000 jaar oud.

Het bos trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld die komen om de indrukwekkende schoonheid en rust van deze eeuwenoude bomen te ervaren.

Tip: Ontdek Muir Woods en Sausalito >>

Dingen te doen in de buurt van San Francisco: Cabrillo Highway

De Cabrillo Highway, ook bekend als State Route 1 of de Pacific Coast Highway, slingert langs de adembenemende kustlijn van Californië, met uitzicht op de Stille Oceaan en spectaculaire rotsformaties.

Deze iconische weg begint in Leggett in het noorden en strekt zich uit tot aan Dana Point in het zuiden. Een totale afstand van meer dan 650 mijl. Onderweg passeert de weg schilderachtige stadjes, charmante dorpjes, schilderachtige stranden en indrukwekkende uitzichtpunten.

Reizigers kunnen genieten van pittoreske stops zoals Big Sur, met zijn iconische Bixby Creek Bridge en McWay Falls. Of het artistieke en culturele stadje Carmel-by-the-Sea. De Cabrillo Highway biedt een onvergetelijke reiservaring, met talloze mogelijkheden om te genieten van de natuurlijke schoonheid en de relaxte Californische levensstijl.

Wanneer je in San Francisco bent en een auto huurt is het zeker een aanrader een deel van deze weg te rijden. Zelf deed ik dat ook. In de ingevoegde video zie je het mooiste gedeelte van de route die ik vanuit mijn huurauto filmde.

Tot zover dit artikel over de mooiste bezienswaardigheden in San Francisco. Laat je betoveren door de iconische charme van deze stad, die haar bezoekers verwelkomt met open armen en een schat aan onvergetelijke ervaringen. Van de majestueuze Golden Gate Bridge tot de historische Cable Cars. Elke hoek van San Francisco vertelt een verhaal dat wacht om ontdekt te worden.

Dus ga op pad, laat jezelf onderdompelen in de levendige cultuur en adembenemende landschappen, en creëer herinneringen die een leven lang meegaan. San Francisco wacht op je, klaar om je te verleiden met haar unieke mix van geschiedenis, schoonheid en avontuur.

Boek nu jouw stedentrip naar San Francisco

Of boek een autorondreis door het Zuidwesten van de Verenigde Staten >>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.