In Londen is heel veel te doen. Maar wat als je maar een dag de tijd hebt? In dit artikel vertel ik wat je op een dag in Londen kunt doen. Uiteraard is het ook interessant als je er wat langer de tijd voor neemt.
Geschiedenis Londen in het kort
Londen, in het Engels London, is de hoofdstad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk. De gehele agglomeratie telt zo’n 7,5 miljoen inwoners.
Het ontstaan van Londen
Rond het jaar 50 na Christus werd de stad Londinium gesticht door de romeinen. Tien jaar later werd deze tijdens een opstand geheel verwoest. Nadat de opstand was neergeslagen kon met de wederopbouw worden begonnen.
Rond het jaar 140 telde Londinium zo’n 45.000 inwoners en was daarmee een van de grootste steden van het Romeinse Rijk buiten Italië.
In 407 verlieten de Romeinen de provincie Britannia en sindsdien heersten de Angelsaksische koningen over het gebied. De Latijnse naam Londinium veranderde in Londen.
Tijdens de Middeleeuwen kende Londen een grote bloei en groeide naar bijna 80.000 inwoners in het jaar 1300.
Londen getroffen door rampen
In de 17e eeuw werd Londen getroffen door twee grote rampen. De pestepidemie in 1665, deze eiste zo’n 100.000 slachtoffers op een inwonertal van ruim 200.000. Van 2 t/m 5 september 1666 woedde de Grote brand van Londen (The Great Fire of London) die een flink deel van de stad verwoestte.
Tijdens de 18e eeuw groeide Londen enorm. Nieuwe wijken en bruggen werden gebouwd St Paul’s Cathedral werd voltooid. Ook werd in deze periode het Buckingham House omgebouwd tot Buckingham Palace en werd het het officiële verblijf van de koning(in) van Engeland.
Londen wordt de grootste stad ter wereld
In de 19e eeuw groeide Londen naar 1 Miljoen inwoners. Daarmee was het de grootste stad ter wereld.
Tijdens het Victoriaans tijdperk (1837 – 1901) werden in Londen twee grote wereldtentoonstellingen georganiseerd. De Great Exhibition in 1851 en de International Exhibition in 1862. Van eerstgenoemde bleef het Crystal Palace over. Dit glazen gebouw brandde in 1936 volledig af.
Oorlog en wederopbouw
De 20e eeuw kenmerkte zich door twee wereldoorlogen waarbij ook Londen te maken kreeg met luchtbombardementen. Na de tweede wereldoorlog stond alles in het teken van de wederopbouw.
In de jaren 60 kende West-Europa een grote economische opbloei. Londen werd in deze periode het internationale centrum van de jeugdcultuur. Dit werd mede veroorzaakt door het succes van Britse bands als The Beatles en de Rolling Stones.
Rond 2000 worden ter gelegenheid van het nieuwe millennium enkele grote bouwwerken aan de skyline van Londen toegevoegd. Het evenementencomplex The O2 (voorheen Millennium Dome) en de London Eye, toen het grootste reuzenrad ter wereld.
Met de Hop On, Hop Off-Bus door Londen
Een handige manier om Londen in korte tijd te verkennen is de Hop On, Hop Off-bus. Er zijn verschillende bedrijven die dit aanbieden. Sommigen zelfs in combinatie met een rondvaart over de Theems.
Er zijn verschillende lijnen die elkaar kruisen. Op deze manier kun je zelf je route door Londen bepalen. Onderweg krijg je uitleg over wat er te zien is. Soms is er zelfs een live-gids aanwezig.
De bussen stoppen op verschillende plekken zodat je uit kunt stappen en later weer op een volgende bus kunt opstappen. Als goedkoper alternatief kun je ook een Oyster Card kopen en met het gewone openbaar vervoer gaan.
Bezienswaardigheden in Londen
Hieronder een greep uit de vele bezienswaardigheden in Londen.
Palace of Westminster en de Big Ben
Een van de bekendste bouwwerken van Londen is de toren van het Palace of Westminster, meestal Big Ben genoemd. De officiële naam van de toren is echter Elizabeth Tower, genoemd naar koningin Elizabeth II.
Big Ben is de bijnaam van de grote klok in deze toren. Big Ben werd vernoemd naar Sir Benjamin Hall, een politicus die de aanzet gaf tot de bouw van de toren. Omdat hij een nogal fors postuur had werd hij Big Ben genoemd.
Het Palace of Westminster, ook wel Houses of Parliament genoemd, zelf is de zetel van het Britse parlement. Op de zaterdag, en op doordeweekse dagen dat er geen vergaderingen zijn is het mogelijk een rondleiding door het gebouw te krijgen.
De kosten van een rondleiding bedragen 28 Pond aan de kassa, en 25,50 wanneer je vooraf boekt.
Tower of London
De Tower of London is een gebouwencomplex aan de Theems. Het werd gebouwd in 1078 als paleis, maar door de eeuwen heen heeft het verschillende functies gehad. Zo diende het als fort, koninklijk paleis, gevangenis, executieplaats , munt, garnizoen, arsenaal en tegenwoordig als museum.
De Tower is vooral berucht vanwege het feit dat het een executieplaats. “Gewone” misdadigers werden opgehangen op een openbare executieplaats, maar hooggeplaatste personen werden binnen de muren van de Tower onthoofd. Verschil moet er zijn…
De Tower wordt van oudsher bewaakt door de Yeoman Warders, ook wel Beefeaters genoemd. Vroeger bewaakten deze de gevangenen. Tegenwoordig leiden ze toeristen rond. Een bezoekje aan de Tower kost 25 Pond voor een volwassene.
Tower Bridge
De Tower Bridge over de Theems is veruit de beroemdste brug van Londen. Hij werd geopend in 1894 en dankt zijn naam aan de nabijgelegen Tower of London.
Tussen de twee torens bevind zich een beweegbare brug voor de scheepvaart. Twee loopbruggen verbinden beide torens met elkaar op 44 meter hoogte. Deze maken de constructie steviger.
Sinds 2014 is een deel van de vloer van een van de loopbruggen uitgevoerd met glazen panelen. Hierdoor hebben bezoekers een spectaculair uitzicht naar beneden. De kosten van een bezoekje aan de Tower Bridge bedragen 12 Pond voor een volwassene.
Speakers’ Corner in Hyde Park
Altijd vermakelijk is een bezoekje aan Speakers’ Corner in het Hyde Park. Speakers’ Corner ontstond op een vrij macabere manier. Oorspronkelijk was hier een galgenveld. Voor de veroordeelden werden opgehangen mochten ze nog eenmaal vrijuit het woord voeren.
Vanaf 1783 werd dit galgenveld net meer gebruikt, maar de traditie om hier vrij te spreken bleef bestaan. Er zijn echter twee onderwerpen verboden: de Koninklijke familie en het omver werpen van de regering.
Naar het voorbeeld van Londen stelden ook andere steden in de wereld een plek in waar je vrijuit het woord mag voeren. Zo vind je tegenwoordig een Speakers’ Corner in Singapore, Sydney, Port of Spain en in Amsterdam.
Trafalgar Square
Trafalgar Square is een van de mooiste en bekendste pleinen van Londen. Het is genoemd naar de slag bij Trafalgar in 1805, waarbij een vloot van Napoleon werd verslagen door de Britse Marine onder leiding van Admiraal Horatio Nelson.
Horatio Nelson kwam zelf bij de slag om het leven en ligt begraven in St. Paul’s Cathedral. Ter ere van hem staat op Trafalgar Square de 50 meter hoge zuil “Nelson’s Column”.
National Gallery
Aan de noordkant van Trafalgar Square bevind zich de wereldberoemde National Gallery. Dit is een museum voor de schilderkunst. De National Gallery bezit werken van beroemde schilders als Leonardo da Vinci, Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals, en Vincent van Gogh.
Een bezoekje aan de National Gallery hoef je voor de prijs niet te laten. De toegang is namelijk gratis! Alleen voor bepaalde tentoonstellingen wordt een toegangsprijs geheven.
Crystal Palace Park
In 1851 vond in Londen een wereldtentoonstelling plaats. Hiervoor werd een glazen expositiegebouw ontworpen door kassenbouwer Joseph Paxton.
Het gebouw dat bekend werd als Crystal Palace stond oorspronkelijk in het Hyde Park. Doch na de wereldtentoonstelling werd het gehele gebouw afgebroken en heropgebouwd op Sydenham Hill, in het huidige Crystal Palace Park.
Helaas werd het iconische bouwwerk op 30 november 1936 door een grote brand verwoest. Alleen de stenen fundering en trappen bleven over. Hoewel er in 2013 plannen waren om Crystal Palace te herbouwen is dit nooit gebeurd.
Vandaag de dag kun je in het park nog steeds de fundering en trappen bewonderen. Crystal Palace Park ligt buiten het centrum van Londen. Met buslijn 3 is het vanaf Trafalgar Square een klein uur rijden naar Crystal Palace Park.
Voor de liefhebbers van auto- en motorraces, in Crystal Palace Park bevond zich van 1927 t/m 1974 een racecircuit. De wegen die het parcours vormden zijn nog grotendeels in tact en dienen nu als wandelpaden, fietspaden en verkeerswegen.