In dit artikel nemen we je mee op een boeiende reis naar de charmante Franse stad Metz, waar geschiedenis en moderniteit hand in hand gaan. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, cultuur, of gewoon wilt genieten van de Franse levensstijl, Metz heeft voor elk wat wils.

Mieren in de tent

De eerste keer dat ik de Franse stad Metz bezocht was in 1992. Destijds verbleef ik op een camping even buiten het centrum. Dat herinner ik me nog heel goed, want toen ik daar ontwaakte zat mijn tent vol met mieren!

In 2023 bezocht ik deze stad opnieuw en nam er een vlog op. Daarover verderop meer. Maar nu eerst wat informatie over Metz zelf, de roerige geschiedenis en wat er te ontdekken valt.

Geschiedenis van Metz: Een Stad Tussen Grenzen

Metz, gelegen aan de oevers van de Moezel, heeft een complexe geschiedenis vanwege zijn strategische ligging en geopolitieke betekenis. Door de eeuwen heen is de stad het toneel geweest van politieke machtsverschuivingen, oorlogen en verdragen, wat heeft geleid tot het afwisselende bezit door Duitsland en Frankrijk.

Romeinse Heerschappij

De oorsprong van Metz gaat terug tot de Keltische stam Mediomatrici, maar het was onder Romeinse heerschappij dat de stad echt bloeide. Als onderdeel van het Romeinse Rijk speelde Metz een belangrijke rol als handelscentrum en militaire basis langs de strategische Via Augusta.

Middeleeuwse Periode

Tijdens de Middeleeuwen werd Metz een vrije keizerlijke stad en een belangrijk handelsknooppunt. De stad was onderhevig aan de invloed van diverse heersers, waaronder de Heilige Roomse keizers en lokale adellijke families.

Grand Séminaire

Frans-Duitse Oorlogen

De geschiedenis van Metz neemt een wending tijdens de Frans-Duitse oorlogen in de 19e eeuw. Na de nederlaag van Frankrijk tegen Pruisen in 1870 werd Metz, samen met Elzas-Lotharingen, geannexeerd door het Duitse Keizerrijk.

Aardig om te vertellen is dat Metz in 1908 de finishplaats was van een etappe van de Tour de France. Dit was de allereerste keer dat de Tour de France buiten Frankrijk kwam! Noem het een historisch moment dat de grensoverschrijdende aard van de stad benadrukte.

Terugkeer naar Frankrijk

Na de Eerste Wereldoorlog, in 1919, werd Metz weer onderdeel van Frankrijk volgens de bepalingen van het Verdrag van Versailles. De stad behield haar Franse identiteit tot de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Metz tijdelijk opnieuw onder Duitse heerschappij. Na de Tweede Wereldoorlog behoorde Metz weer tot Frankrijk. De stad heeft haar historische en culturele erfgoed behouden, met een harmonieuze mix van Franse en Duitse invloeden die zichtbaar zijn in de architectuur, tradities en keuken.

De afwisselende geschiedenis van Metz weerspiegelt niet alleen de geopolitieke veranderingen in Europa, maar benadrukt ook de veerkracht en identiteit van deze prachtige stad aan de samenvloeiing van culturen.

De fonteinen op Place Mazelle

Bezienswaardigheden in Metz

Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Metz. Wanneer je de stad bezoekt moet je deze echt gezien hebben.

Kathedraal Saint-Étienne: Gotische Pracht in Metz

De Kathedraal Saint-Étienne, gelegen in het hart van Metz, is een meesterwerk van gotische architectuur dat eeuwen van geschiedenis weerspiegelt.

De bouw van de Kathedraal Saint-Étienne begon in de 13e eeuw en duurde enkele eeuwen. Het is een schoolvoorbeeld van gotische kunst en vakmanschap, met zijn imposante torens, gedetailleerde gevels, prachtige glas-in-loodramen, slanke zuilen, spitsbogen en gewelfde plafonds. Het indrukwekkende roosvenster en de fijn bewerkte beeldhouwwerken dragen bij aan de majestueuze uitstraling.

Een opmerkelijk kenmerk van de Kathedraal Saint-Étienne zijn de ramen ontworpen door de beroemde kunstenaar Marc Chagall. Deze kleurrijke glas-in-loodramen voegen een eigentijdse en artistieke dimensie toe aan het eeuwenoude gebouw.

Cathédrale Saint-Étienne de Metz
Door Paul Hermans – Eigen werk

Een ander hoogtepunt van de kathedraal is de astronomisch klok, een complex uurwerk dat de tijd, de maanfasen en de stand van de sterren nauwkeurig weergeeft. Het is een meesterwerk van techniek en design.

Binnen herbergt de kathedraal talrijke religieuze schatten, waaronder prachtige altaren, beelden en fresco’s die de gelovigen en bezoekers een diepere spirituele ervaring bieden.

De Kathedraal Saint-Étienne is niet alleen een religieuze locatie, maar ook een belangrijk cultureel erfgoed dat jaarlijks vele bezoekers trekt. Het is een plek waar geschiedenis, kunst en spiritualiteit samenkomen.

Een bezoek aan de Kathedraal Saint-Étienne is een reis door de tijd en een kans om de grootsheid van de gotische bouwkunst te bewonderen, terwijl de spirituele betekenis van deze indrukwekkende plek blijft voortleven.

Tip: Ontdek de stad onder begeleiding van een ervaren gids. Klik hier voor de mogelijkheden >>

Centre Pompidou-Metz: Een Moderne Culturele Parel

Centre Pompidou-Metz is een innovatieve culturele instelling gelegen in Metz, die zijn wortels heeft in het beroemde Centre Pompidou in Parijs.

Het gebouw zelf is een architectonisch meesterwerk, ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban en de Franse architect Jean de Gastines. De unieke golvende structuur en het transparante dak geven het centrum een futuristisch en uitnodigend karakter.

Centre Pompidou-Metz

Centre Pompidou-Metz is bekend om zijn gevarieerde en dynamische tentoonstellingen die een breed scala aan moderne en hedendaagse kunstvormen omvatten. De permanente collectie en tijdelijke exposities bieden bezoekers een boeiende kijk op kunst, design en multimedia.

Het centrum fungeert als een cultureel knooppunt, waar tentoonstellingen, optredens, lezingen en educatieve programma’s samenkomen. Het bevordert een actieve betrokkenheid van het publiek en creëert een dynamische omgeving voor kunstbeleving.

De open ruimte rondom Centre Pompidou-Metz en de aangrenzende terrassen bieden niet alleen een adembenemend uitzicht op de stad, maar dienen ook als ontmoetingsplaatsen voor bezoekers en lokale gemeenschappen.

Met een focus op educatie organiseert het centrum workshops, lezingen en educatieve programma’s voor alle leeftijden. Het streeft ernaar kunst toegankelijk te maken en een inspirerende leeromgeving te bieden.

Centre Pompidou-Metz

Als satelliet van het Centre Pompidou in Parijs draagt Centre Pompidou-Metz bij aan de internationale uitstraling van hedendaagse kunst en cultuur. Het is een plek waar verschillende artistieke perspectieven samenkomen.

Een bezoek aan Centre Pompidou-Metz is een reis door de moderne kunstscene, waar innovatie en expressie centraal staan. Het biedt een boeiende kijk op de hedendaagse artistieke ontwikkelingen en bevordert een levendige culturele dialoog in het hart van Metz.

Porte des Allemands: Historisch Symbool van Metz

Porte des Allemands, ofwel de Duitse Poort, is een historisch monument in Metz dat getuigt van eeuwenoude geschiedenis en architectonische pracht. Hier zijn enkele fascinerende aspecten van deze imposante stadspoort:

Porte des Allemands dateert uit de 13e eeuw en is een overblijfsel van de middeleeuwse stadsmuren. De poort diende als een van de toegangspunten tot de stad en was strategisch gebouwd met stevige stenen muren en torens.

Porte des Allemands

De naam “Duitse Poort” komt voort uit de aanwezigheid van Duitse huurlingen die de stad in de 15e eeuw binnenkwamen. De poort heeft verschillende historische gebeurtenissen meegemaakt, waaronder belegeringen en conflicten tussen verschillende machten.

Het architectonische ontwerp van Porte des Allemands is indrukwekkend, met gotische elementen en versterkte structuren. De poort heeft torens aan weerszijden, een valhek en doorgangen die ooit cruciaal waren voor de verdediging van Metz.

Ondanks het feit dat delen van de stadsmuren in de loop der eeuwen zijn verdwenen, blijft Porte des Allemands grotendeels intact. Recente restauratiewerkzaamheden hebben bijgedragen aan het behoud van dit historische monument, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om terug te reizen in de tijd.

Porte des Allemands is niet alleen een fysiek monument, maar ook een cultureel symbool van Metz. Het belichaamt de rijke geschiedenis van de stad en herinnert aan de complexe politieke en militaire gebeurtenissen die de regio hebben gevormd.

Porte des Allemands

Een bezoek aan Porte des Allemands biedt een boeiende reis door de middeleeuwse geschiedenis van Metz, waar bezoekers kunnen genieten van de indrukwekkende architectuur en de verhalen die in de stenen zijn ingebed. Het is een iconisch monument dat de tijd heeft getrotseerd en blijft staan als een getuige van het verleden van Metz.

Gare de Metz: Een Architecturaal Meesterwerk

Gare de Metz, het centrale treinstation van de stad, is niet alleen een functioneel vervoersknooppunt maar ook een architecturaal meesterwerk dat de reiziger begroet met historische grandeur. Hier zijn enkele opmerkelijke kenmerken van dit iconische station:

Gare de Metz werd oorspronkelijk geopend in 1908 en is een product van de Duitse keizerlijke architectuur, gebouwd tijdens de periode dat Metz deel uitmaakte van het Duitse Rijk. Het station is een indrukwekkend voorbeeld van Duitse bouwkunst uit die tijd.

Het station is ontworpen door de Duitse architect Jürgen Kröger en valt op door zijn neoromaanse en neorenaissancistische stijl. De gevels zijn versierd met uitgebreide details, waaronder boogramen, beelden en reliëfs die de esthetische grandeur van de Duitse bouwkunst weerspiegelen.

Gare de Metz

Een van de meest opvallende kenmerken van Gare de Metz is de imposante koepel die het station bekroont. De koepel, met zijn unieke groene kleur, is een herkenbaar element in de skyline van Metz en voegt een vleugje elegantie toe aan het gebouw.

Hoewel het station door de jaren heen enkele moderniseringen heeft ondergaan om aan hedendaagse vervoerseisen te voldoen, is er zorgvuldig rekening gehouden met het behoud van de oorspronkelijke architectonische pracht.

Gare de Metz fungeert als de toegangspoort tot de stad voor reizigers en is meer dan alleen een startpunt voor treinreizen. Het station biedt ook diverse voorzieningen, waaronder winkels, restaurants en informatiepunten om het verblijf van reizigers zo comfortabel mogelijk te maken.

Een bezoek aan Gare de Metz is niet alleen een reiservaring maar ook een duik in de geschiedenis van Metz. Het station belichaamt de harmonie tussen historische pracht en moderne functionaliteit, waardoor het een opvallend en essentieel onderdeel is van de stedelijke identiteit van Metz.

Gare de Metz

Ondergrondse Geheimen en Militaire Historie

Gare de Metz herbergt niet alleen prachtige architectuur maar ook intrigerende ondergrondse geheimen en een rijke militaire geschiedenis, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn.

Diep onder de oppervlakte van Gare de Metz bevindt zich een uitgestrekt tunnelstelsel dat dateert uit de militaire periode. Deze tunnels dienden als strategische verbindingen tijdens de Eerste Wereldoorlog en boden bescherming aan troepen en voorraden.

Hoewel delen van het ondergrondse tunnelstelsel ontoegankelijk zijn voor het publiek, zijn er nog steeds zichtbare overblijfselen die herinneren aan de militaire functie van het station. Dit omvat gangen, kamers en andere structuren die in de loop der jaren zijn behouden.

Gare de Metz dient als een stille getuige van de oorlogsgeschiedenis, waarbij het station een cruciale rol speelde in de militaire operaties en strategieën van die tijd. Het onderstreept de complexiteit van Metz als een grensstad die heen en weer ging tussen Franse en Duitse overheersing.

Tip: Wil jij nog meer ontdekken over de Duitse geschiedenis van Metz? Maak een stadswandeling met een gids >>

Gare de Metz met het standbeeld van Charles de Gaulle op de voorgrond

Place de la Comédie: Historisch Hart van Metz

Place de la Comédie dankt zijn naam aan het oude theater dat hier ooit stond. Het was een belangrijke ontmoetingsplaats voor cultuur en amusement. Het indrukwekkende Opera-Theater, een meesterwerk van architect Gabriel Davioud, domineert het plein. Met zijn neoclassicistische stijl is het een visueel hoogtepunt.

Place de la Comédie is het epicentrum van artistieke expressie in Metz. Tal van culturele evenementen, theatervoorstellingen en concerten vinden hier plaats.

Het plein herbergt een standbeeld ter ere van Jules Ferry, een prominente politicus. Dit standbeeld voegt een historisch tintje toe aan de atmosfeer.

Rondom het plein vind je boetieks, winkels en charmante cafés. Het is een geliefde plek om te flaneren, te winkelen en te genieten van een ontspannen sfeer.

Place de la Comédie
Par Marc Ryckaert (MJJR — Travail personnel

Place de la Comédie is niet alleen een architectonisch juweel, maar ook een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en bezoekers. Het vormt het levendige hart van de stad.

Door zijn centrale ligging fungeert het plein als een startpunt om andere belangrijke bezienswaardigheden van Metz te verkennen, waardoor het een onmisbaar onderdeel is van elke stedentrip.

Place de la Comédie komt tot leven tijdens marktdagen en festivals. De levendige sfeer weerspiegelt de rijke tradities van de stad.

Of het nu overdag is met het imposante theater als achtergrond of ’s avonds wanneer de lichten de sfeer veranderen, Place de la Comédie biedt talloze fotogenieke momenten.

Musée de La Cour d’Or: Schatkamer van Kunst en Geschiedenis

Musée de La Cour d’Or bevindt zich in een voormalig paleis dat de pracht van het hertogelijk hof vertegenwoordigt. Het gebouw zelf is een schat uit het verleden.

Het museum herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken en archeologische vondsten, variërend van de oudheid tot de moderne tijd.

Dwaal door galerijen vol archeologische vondsten die getuigen van de rijke geschiedenis van de regio. Oude artefacten nemen je mee op een reis door de tijd.

Musée de La Cour d'Or
Par Alexandre Prevot from Nancy, France — Musée de la Cour d’Or – Église des Petits-Carmes

Bewonder meesterwerken uit de middeleeuwen, waaronder gotische kunst en beeldhouwwerken die de artistieke evolutie van de stad illustreren.

Musée de La Cour d’Or toont ook hedendaagse kunst, waardoor bezoekers een volledig spectrum van artistieke expressie kunnen ervaren.

Het museum fungeert als een cultureel educatief centrum met programma’s en rondleidingen die bezoekers inzicht geven in de betekenis van de tentoongestelde werken.

Terwijl je door de zalen wandelt, waan je je in de hertogelijke ambiance, waar de muren getuigen van de grandeur van weleer.

Musée de La Cour d’Or belicht niet alleen de internationale kunst, maar toont ook de lokale en regionale geschiedenis, waardoor het een essentiële stop is voor een dieper begrip van Metz.

Geniet na je museumervaring van de omliggende tuinen en parken, waar de sereniteit van de omgeving de indrukken van de kunst versterkt.

Musée de La Cour d’Or biedt een culturele reis die bezoekers verrijkt en inspireert, waardoor het een must-visit is voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten.

Musée de La Cour d’Or weeft kunst, geschiedenis en educatie samen tot een betoverende ervaring. Een bezoek aan dit museum opent de deuren naar de schatten van het verleden en de creatieve geneugten van het heden, waardoor het een hoogtepunt wordt van je stedentrip naar het historische Metz.

Jardin Botanique: Een Botanisch Paradijs in Metz

Jardin Botanique, gelegen in het hart van Metz, verwelkomt bezoekers in een weelderige groene oase te midden van stedelijke pracht.

Het werd opgericht in 1866 en heeft sindsdien zijn missie behouden om zowel recreatief als educatief te zijn, met een focus op plantendiversiteit en natuurbehoud.

Botanische tuin van Metz
Par Pierregunther — Travail personnel

Wandel door de tuinen en ontdek een diverse collectie planten, bloemen en bomen, met informatieve borden die de biodiversiteit benadrukken.

Verken thematische secties zoals medicinale planten, geurige kruiden en zeldzame bloemen, elk met zorg ontworpen om de schoonheid en het nut van verschillende plantensoorten te benadrukken.

Jardin Botanique organiseert educatieve excursies en workshops, waardoor het een ideale bestemming is voor gezinnen, studenten en natuurliefhebbers.

Seizoensgebonden Pracht

Elke keer dat je de tuinen bezoekt, wordt je begroet met nieuwe kleuren en geuren, afhankelijk van het seizoen, waardoor het een constant evoluerende bestemming is.

Ontsnap aan de drukte van de stad en zoek rustige hoekjes in de tuinen om te genieten van een vredige sfeer, perfect voor meditatie en reflectie.

Jardin Botanique heeft zich ook toegelegd op milieubewuste praktijken, waaronder het behoud van zeldzame plantensoorten en het bevorderen van bewustwording over natuurbehoud.

Als hoeder van botanisch erfgoed draagt de tuin bij aan het behoud van bedreigde plantensoorten en benadrukt het de waarde van biodiversiteit.

Jardin Botanique is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden, met het doel om de liefde voor de natuur door te geven aan toekomstige generaties.

Botanische tuin van Metz
Par Tehkni — Travail personnel

Winkelen en Overnachten

Metz biedt een scala aan winkelmogelijkheden, van boetieks in de sfeervolle straten tot moderne winkelcentra. Voor een onvergetelijk verblijf kun je kiezen uit luxe hotels zoals Hotel La Citadelle of sfeervolle boetiekhotels zoals La Chambre du Roi.

Klik hier voor een overzicht van beschikbare accommodaties >>

Openbaar Vervoer

Ontdek Metz gemakkelijk met het uitstekende openbaar vervoerssysteem, inclusief bussen en trams. Dit maakt het verkennen van de stad en haar omgeving eenvoudig en handig.

Metz belichaamt de perfecte combinatie van geschiedenis en hedendaagse flair. Een stedentrip naar deze betoverende stad biedt een onvergetelijke ervaring. Laat je leiden door de geplaveide straten, bewonder de historische architectuur en geniet van de unieke sfeer van Metz.

Klik hier voor de excursiemogelijkheden >>

Mijn drie bezoeken aan Metz

De eerste keer dat ik in Metz kwam was in de zomer van 1992. Voor wie het nog weet, dat was vlak na de periode dat de Franse vrachtautochauffeurs de wegen blokkeerden. Dit uit protest tegen het puntenrijbewijs dat de regering in wilde voeren. Die zomer zou ik naar het pas geopende Euro Disney, tegenwoordig bekend als Disneyland Parijs. Vanwege de blokkeringen kon ik niet met de auto naar Disneyland. Mijn vader kwam met de oplossing, per vliegtuig.

Zo moest ik die zomer noodgedwongen mijn vakantie naar Frankrijk in tweeën delen. Eerst met het vliegtuig naar Disneyland. Later die zomer zou ik per auto de rest van mijn programma uitvoeren. Dat begon met een bezoek aan Parijs. Enkele dagen later ging ik naar het mij totaal onbekende Metz. De reden dat ik hier naartoe ging was omdat ik hier in de buurt het pretpark Walibi Schtroumpf wilde bezoeken. In middels heeft ook dit pretpark een anderen naam, Walygator Grand Est.

Mieren en huiselijk geweld

In Metz overnachtte ik op een camping, zoals ik destijds vaker deed. Deze camping was gelegen langs de rivier de Moezel. Om in het centrum van de stad te komen moest je over een paar bruggen. Toen ik de eerste avond de stad ging verkennen stuitte ik in de eerste woonwijk waar ik doorheen liep op een vreemde scene.

Een zichtbaar boze man stond in de deuropening te wachtten op een paar jongens die aan kwamen lopen. Blijkbaar wisten ze al wat komen ging, want ze keken benauwd. Eenmaal bij de deur zei de norse man helemaal niets, maar deed des te meer. In zijn hand had hij een riem waarmee hij beide jongens een lel gaf. Onder een kreet van pijn gingen ze naar binnen en werd de deur gesloten.

De watertoren van Metz

Na deze onverwachte getuigenis van huiselijk geweld wandelde ik verder naar het centrum. Op een voetgangersoversteekplaats werd ik nog bijna van mijn sokken gereden. Een puntenrijbewijs was dus hard nodig.

Welke plekken ik destijds heb bezocht weet ik niet meer. Wel ontdekte ik dat er ook een zwembad was. Een van de dagen dat ik daar was ben ik daar nog wezen zwemmen.

Toen ik de volgende dag wakker werd bleek mijn tent vol met mieren te zitten. Ongelukkigerwijs had ik deze de dag ervoor opgezet boven een mierennest.

Een combi met Luzemburg Stad

Na mijn bezoek in 1992 bezocht ik Metz opnieuw in 2005. Ook ditmaal sliep ik weer op dezelfde camping in dezelfde tent. Uiteraard moest ik wel even terugdenken aan de mieren. Gelukkig waren die er ditmaal niet. Na mijn bezoek aan Metz bezocht ik voor de eerste keer Luxemburg Stad, om vervolgens door te reizen naar de Belgische Ardennen. Daar ging mijn kampeertent, die ik al sinds 1989 had, kapot. Na 16 jaar trouwe dienst was dit dus de laatste vakantie met deze tent.

Na deze twee bezoeken duurde het tot 2023 voor ik weer naar Metz ging. Ditmaal verbleef ik in een hotel nabij het station Gare de Metz. Inmiddels was ik mij ook bewust van de roerige geschiedenis van deze stad. Dit komt dan ook uitgebreid aan bod in de vlog die ik hier maakte. Deze vlog vind je bovenaan deze pagina.

Wil jij Metz ook eens bezoeken? Klik op de knop hieronder voor een overzicht van de mogelijkheden.

Boek nu jouw stedentrip in Metz

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.