Eén van de mooiste steden van België is zondermeer Gent. Ontdek de rijke geschiedenis, de adembenemende bezienswaardigheden, de levendige winkelstraten en de bruisende uitgaansplekken die deze Belgische parel te bieden heeft.

Gent in het kort

Gent, gelegen in het noordwesten van België, is een prachtige stad met een rijke geschiedenis. Ontstaan aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde, heeft Gent zijn oorsprong in de Keltische nederzetting Ganda.

Tijdens de Middeleeuwen groeide de stad uit tot een welvarend handelscentrum. Met imposante bouwwerken zoals het Gravensteen en de Sint-Baafskathedraal, die getuigen van haar historische grootsheid.

Gent ontwikkelde zich verder als een belangrijk industrieel centrum in de 19e eeuw. Vandaag de dag straalt de stad nog steeds een authentieke charme uit, waar middeleeuwse architectuur samengaat met levendige marktplaatsen. Het is een smeltkroes van geschiedenis, kunst en cultuur en blijft een boeiende bestemming voor een stedentrip.

Tip: Wist je dat je ook een rondleiding met een gids door het Middeleeuwse centrum van Gent kunt boeken? Klik hier voor de mogelijkheden >>

Top 10 Bezienswaardigheden in Gent

Hieronder tien bezienswaardigheden van Gent die je zeker gezien moet hebben tijdens je stedentrip.

1. Het Gravensteen

Het Gravensteen, ook bekend als het Kasteel van de Graven, is een indrukwekkend middeleeuws kasteel gelegen in het hart van Gent. Het werd gebouwd in de 12e eeuw, in opdracht van graaf Filips van de Elzas. Oorspronkelijk diende het kasteel als een versterkte residentie voor de graaf. Het imposante bouwwerk met zijn imposante torens en kantelen weerspiegelt de macht en grandeur van die tijd.

Gent België - Binnenplaats Gravensteen

Het Gravensteen heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad, waaronder als zetel van het graafschap, gevangenis en zelfs als katoenspinnerij. In de 19e eeuw onderging het kasteel een grondige restauratie, waardoor het zijn middeleeuwse glorie herwon.

Tegenwoordig is het Gravensteen een belangrijke toeristische attractie in Gent. Bezoekers kunnen door de imposante zalen dwalen, middeleeuwse folterinstrumenten bekijken, genieten van een panoramisch uitzicht over de stad vanaf de torens en meer te weten komen over de fascinerende geschiedenis van dit iconische kasteel. Het Gravensteen is niet alleen een architecturaal meesterwerk, maar ook een levendig venster naar het verleden van Gent.

2. Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal, voluit de Sint-Baafskathedraal-Basiliek van Sint-Jan de Doper, is een majestueus gotisch meesterwerk gelegen in het historische centrum van Gent. De kathedraal heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw, maar de huidige constructie dateert voornamelijk uit de 14e tot de 16e eeuw.

Gent België - Sint-Baafskathedraal

Enkele opvallende kenmerken van de Sint-Baafskathedraal zijn onder meer:

 • Het Lam Gods: Het hoogaltaar van de kathedraal herbergt het wereldberoemde veelluik “Het Lam Gods”, geschilderd door de gebroeders Van Eyck in de vroege 15e eeuw. Dit meesterwerk wordt beschouwd als een van de belangrijkste stukken Vlaamse primitieve kunst.
 • Gotische Architectuur: De kathedraal is een schitterend voorbeeld van gotische architectuur, met zijn hoge gewelven, slanke zuilen en prachtige glas-in-loodramen. De imposante toren rijst hoog boven de stad uit en biedt een panoramisch uitzicht.
 • Graf van Karel V: Binnen de muren van de kathedraal bevindt zich het graf van Keizer Karel V, een van de invloedrijkste heersers in de Europese geschiedenis.

De Sint-Baafskathedraal is niet alleen een spirituele plek, maar ook een artistiek en cultureel juweel. Het trekt bezoekers van over de hele wereld aan die komen om de prachtige architectuur en het historische erfgoed te bewonderen.

3. Het Belfort van Gent

Het Belfort van Gent, ook bekend als de Belforttoren, is een iconisch middeleeuws bouwwerk dat de skyline van Gent domineert. Sinds 1999 staat het Belfort op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Belforttoren is een symbool van de rijke geschiedenis en welvaart van de stad.

Belfort van Gent - Foto door Juli Sure
Foto door Juli Sure

Hier zijn enkele kenmerken van het Belfort:

 • Torenhoge Toren: Met een hoogte van 95 meter is het Belfort een imposante toren die uitkijkt over de stad. Bezoekers kunnen de toren beklimmen voor een adembenemend uitzicht op Gent.
 • Klokken: De toren herbergt een indrukwekkende collectie van 54 klokken, waaronder de beroemde beiaardklokken. De beiaardier bespeelt regelmatig deze klokken, die de stad vullen met melodieën.
 • Architectonisch Meesterwerk: Het Belfort is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en onderging later verschillende renovaties en restauraties.
 • Symbolische Betekenis: Het Belfort symboliseert de onafhankelijkheid en zelfstandigheid van steden in de middeleeuwen. Het diende ook als een belfort, waar belangrijke documenten werden bewaard.
 • Uniek Uitzicht: Een beklimming van de toren wordt beloond met een panoramisch uitzicht over Gent, waaronder de Sint-Baafskathedraal, de Graslei en de Korenlei.

Het Belfort van Gent is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een levendig symbool van de trotse geschiedenis van de stad. Het is een must-visit voor iedereen die de rijke cultuur van Gent wil ervaren.

4. Sint-Michielsbrug

Natuurlijk! De Sint-Michielsbrug, gelegen in het hart van Gent, is een schilderachtige brug die de oevers van de Leie verbindt. Deze charmante brug is niet alleen een praktische oversteekplaats, maar ook een geliefde plek vanwege zijn pittoreske uitzicht op de stad.

Sint-Michielsbrug

Hier zijn enkele kenmerken van de Sint-Michielsbrug:

 • Historische Locatie: De brug bevindt zich op een historische locatie waar al sinds de middeleeuwen bruggen zijn gebouwd. De huidige brug dateert uit het begin van de 20e eeuw.
 • Uitzicht op de Graslei en Korenlei: Vanaf de Sint-Michielsbrug kun je genieten van een prachtig uitzicht op twee van de meest pittoreske kades van Gent, de Graslei en Korenlei. Deze locatie is vooral adembenemend tijdens zonsopgang en zonsondergang.
 • Beeld van Sint-Michiels en de Draak: Op de brug staat een standbeeld van de aartsengel Michaël die een draak verslaat. Het beeld is een eerbetoon aan de beschermheilige van Gent en voegt een artistiek element toe aan de brug.
 • Fotogenieke Locatie: De Sint-Michielsbrug is geliefd bij fotografen vanwege de schilderachtige achtergrond met historische gebouwen aan de waterkant.
 • Centrale Locatie: De brug ligt op loopafstand van vele bezienswaardigheden, waaronder de Sint-Baafskathedraal en het Belfort van Gent, waardoor het een handige stop is tijdens een wandeling door de stad.

Of je nu de architectonische details bewondert, foto’s maakt van het stadslandschap of gewoon geniet van de sfeer, de Sint-Michielsbrug draagt bij aan de charme van Gent en is een plek die je niet mag missen tijdens je verkenningstocht door de stad.

5. Stadhuis van Gent

Het Stadhuis van Gent is een indrukwekkend gotisch bouwwerk dat het historische centrum van de stad siert. Het stadhuis is een van de vele beroemde bezienswaardigheden in Gent en speelt een belangrijke rol in de rijke geschiedenis van de stad.

Stadhuis van Gent
Door Civvì – Eigen werk

Hier zijn enkele hoogtepunten van het Stadhuis van Gent:

 • Gotische Architectuur: Het stadhuis is gebouwd in de flamboyante gotische stijl en heeft een opvallende gevel met gedetailleerde beelden en ornamenten. Het is een meesterwerk van de middeleeuwse architectuur.
 • Symbolische Betekenis: Het Stadhuis symboliseert de welvaart en onafhankelijkheid van de stad Gent. Het diende als het administratieve centrum en als een belfort, waar belangrijke documenten werden bewaard.
 • Beeldenrijen: De gevel van het stadhuis is versierd met een reeks beelden die historische figuren en bijbelse taferelen voorstellen. Elk beeld draagt bij aan de artistieke pracht van het gebouw.
 • Binnenplaats en Trouwzaal: Het stadhuis heeft een prachtige binnenplaats en herbergt een elegante trouwzaal. Het is een populaire locatie voor huwelijksvieringen vanwege de historische ambiance.
 • UNESCO Werelderfgoed: Het Stadhuis, samen met het Belfort en andere belforten in België en Frankrijk, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst als erkenning van zijn architecturale en historische waarde.

Een bezoek aan het Stadhuis van Gent biedt niet alleen een inkijkje in de geschiedenis van de stad, maar ook de mogelijkheid om de prachtige gotische architectuur en artistieke details van dichtbij te bewonderen.

6. Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt in Gent is een historisch plein dat een centrale rol heeft gespeeld in het sociale en commerciële leven van de stad. Dit levendige plein is omgeven door kleurrijke gevels en herbergt wekelijkse markten en tal van gezellige eet- en drinkgelegenheden.

Vrijdagmarkt Gent

Hier zijn enkele kenmerken van de Vrijdagmarkt:

 • Markt en Handelsactiviteiten: De Vrijdagmarkt dankt zijn naam aan de wekelijkse markt die hier traditioneel op vrijdagen werd gehouden. Tegenwoordig is het plein nog steeds een plek waar lokale handel floreert en je vindt er diverse kraampjes met producten, antiek en souvenirs.
 • Standbeeld van Jacob van Artevelde: In het midden van het plein staat een standbeeld van Jacob van Artevelde, een belangrijke historische figuur in Gent. Het beeld herdenkt zijn rol als voorman van het volk in de late middeleeuwen.
 • Cafés en Restaurants: De Vrijdagmarkt is omringd door gezellige cafés en restaurants waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje. Het is een populaire ontmoetingsplek voor zowel locals als toeristen.
 • Historische Architectuur: De gebouwen rondom de Vrijdagmarkt tonen een mix van architecturale stijlen, variërend van traditionele Vlaamse gevels tot meer eigentijdse ontwerpen. Dit draagt bij aan de sfeer van het plein.
 • Evenementen en Festivals: Naast de wekelijkse markten worden op de Vrijdagmarkt ook regelmatig evenementen en festivals georganiseerd. Dit kan variëren van culturele activiteiten tot muziekoptredens en feestelijke vieringen.
 • Centrale Locatie: De Vrijdagmarkt bevindt zich in de nabijheid van andere bezienswaardigheden, zoals het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en het Stadhuis. Het is daarom een uitstekende plek om te bezoeken tijdens een verkenningstocht door het historische centrum van Gent.

Of je nu komt voor de levendige marktsfeer, een ontspannen drankje op een terras of het bewonderen van de historische architectuur, de Vrijdagmarkt staat garant voor een boeiende ervaring in het hart van Gent.

7. Korenmarkt

Een ander centraal plein in het historische hart van Gent is de Korenmarkt. De Korenmarkt staat bekend om zijn bruisende sfeer, omgeven door indrukwekkende historische gebouwen. Dit plein heeft een rijke geschiedenis en speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven en het toerisme van de stad.

Korenmarkt

Hier zijn enkele kenmerken van de Korenmarkt in Gent:

 • Centrale Ligging: De Korenmarkt ligt in het hart van Gent en fungeert als een belangrijk knooppunt voor bezoekers die de historische bezienswaardigheden van de stad verkennen.
 • Historische Gebouwen: Aan de Korenmarkt vind je enkele van de meest iconische gebouwen van Gent, waaronder de Sint-Niklaaskerk en het Belfort van Gent. Deze historische architectuur draagt bij aan de charme van het plein.
 • Terrasjes en Cafés: Het plein staat bekend om zijn gezellige terrassen en cafés. Bezoekers kunnen genieten van een drankje terwijl ze de levendige sfeer van de stad absorberen.
 • Marktactiviteiten: Hoewel de Korenmarkt nu voornamelijk dient als ontmoetingsplaats, was het vroeger een plek waar graan en andere goederen werden verhandeld. De naam “Korenmarkt” verwijst naar de historische graanhandel.
 • Evenementen en Festivals: De Korenmarkt is ook een populaire locatie voor evenementen en festivals. Van culturele festivals tot markten, het plein biedt regelmatig een scala aan activiteiten voor zowel lokale bewoners als toeristen.
 • Nachtleven: ’s Avonds transformeert de Korenmarkt in een levendig uitgaansgebied. De talrijke bars en pubs rondom het plein zorgen voor een bruisend nachtleven.

Een bezoek aan de Korenmarkt biedt niet alleen de mogelijkheid om te genieten van de historische pracht van Gent, maar ook om te proeven van de lokale cultuur en gastvrijheid op een van de gezelligste pleinen van de stad.

8. Design Museum Gent

Design Museum Gent, gelegen in het hart van de stad, is een vooraanstaand museum gewijd aan toegepaste kunst, design en vormgeving. Het museum heeft een rijke collectie en presenteert tentoonstellingen die de evolutie van design en de invloed ervan op de samenleving belichten.

Design Museum Gent
Door Wernervc – Eigen werk

Hier zijn enkele kenmerken van Design Museum Gent:

 • Historische Locatie: Het museum is gevestigd in een prachtig 18e-eeuws herenhuis aan de Jan Breydelstraat. De historische setting voegt een extra dimensie toe aan de tentoonstellingen.
 • Diverse Collectie: Design Museum Gent herbergt een diverse collectie objecten. Variërend van meubels en textiel tot grafisch design en industriële vormgeving. De items in de collectie illustreren de evolutie van design door de eeuwen heen.
 • Tijdelijke Tentoonstellingen: Naast de permanente collectie organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die dieper ingaan op specifieke thema’s of de werken van bepaalde ontwerpers in de schijnwerpers zetten.
 • Educatieve Programma’s: Design Museum Gent biedt educatieve programma’s en rondleidingen aan, waardoor het een geschikte bestemming is voor zowel designliefhebbers als scholen die hun leerlingen willen introduceren in de wereld van kunst en design.
 • Internationale Invloeden: De collectie en tentoonstellingen belichten niet alleen Belgisch design, maar werpen ook een blik op internationale invloeden en trends binnen de designwereld.
 • Bibliotheek en Archief: Het museum herbergt ook een uitgebreide bibliotheek en een archief met documentatie over design. Onderzoekers en geïnteresseerden kunnen hier dieper ingaan op specifieke aspecten van designgeschiedenis.

Een bezoek aan Design Museum Gent biedt niet alleen inzicht in de wereld van design, maar ook een visuele reis door de esthetische en functionele aspecten van kunst en vormgeving. Het museum draagt bij aan Gent als een culturele bestemming die zowel historie als innovatie omarmt.

9. Patershol

Patershol is een charmante en historische wijk in het hart van Gent. De wijk is bekend om zijn middeleeuwse uitstraling en kronkelende straatjes. Patershol biedt een unieke sfeer die bezoekers terug in de tijd lijkt te voeren. Hier zijn enkele kenmerken van deze bijzondere wijk:

Patershol
Door Paul Hermans
 • Middeleeuws Karakter: Patershol ademt de sfeer van de middeleeuwen met zijn smalle straatjes, kasseienpaden en pittoreske huizen. Het behoudt veel van zijn historische architectuur, waardoor het een van de meest authentieke wijken van Gent is.
 • Restaurants en Cafés: De wijk staat bekend om zijn diverse selectie van restaurants en cafés. Bezoekers kunnen genieten van culinaire hoogstandjes in intieme eetgelegenheden, variërend van Belgische gerechten tot internationale keukens.
 • Gezellige Atmosfeer: Patershol heeft een gezellige en ontspannen sfeer. De lokale bevolking en bezoekers komen hier samen om te genieten van een rustige wandeling, te genieten van lekker eten of te ontspannen op een terrasje.
 • Ambachtelijke Winkels: De straten van Patershol herbergen ook ambachtelijke winkels en boetieks. Van ambachtelijke producten tot unieke souvenirs, de wijk biedt een scala aan winkelmogelijkheden.
 • Historische Gebouwen: Naast de sfeervolle straatjes herbergt Patershol enkele historische gebouwen, waaronder oude kloosters en kerken. Deze dragen bij aan de historische charme van de wijk.
 • Evenementen en Festivals: Patershol wordt regelmatig het toneel van lokale evenementen en festivals. Deze kunnen variëren van markten tot muziekoptredens, waardoor de wijk een levendige en dynamische plek is.
 • Toegang tot Gravensteen: Patershol ligt op loopafstand van het indrukwekkende Gravensteen, het middeleeuwse kasteel van Gent. Bezoekers kunnen gemakkelijk vanuit de wijk naar dit historische monument wandelen.

Patershol is een verborgen parel in Gent, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Bezoekers kunnen hier genieten van de authentieke sfeer van een middeleeuwse Europese stad. Het is een must-visit voor diegenen die op zoek zijn naar een unieke en karaktervolle ervaring tijdens hun verblijf in Gent.

10. Rondvaart door het middeleeuwse centrum

Bij een bezoek aan Gent mag een rondvaart door de grachten van het middeleeuwse centrum niet ontbreken. Tijdens een 50 minuten durende rondvaart neem de gids je mee door de fascinerende geschiedenis van middeleeuws Gent en zijn historische gebouwen en architectuur.

Gent België - Gravensteen gezien vanaf de rondvaartboot

Onderweg geniet je van de majestueuze gildehuizen, middeleeuwse kerken en klooster, de beroemde drie torens van Gent, het adembenemende kasteel Gravesteen en nog veel meer! Ondertussen vertelt de gids in verschillende talen de verhalen achter deze prachtige monumenten.

Het verdient aanbeveling de rondvaart vooraf te reserveren. Vooral in het hoogseizoen zijn de beschikbare plekken aan boord snel uitverkocht.

Klik hier voor meer info en om deze rondvaart te reserveren >>

Winkelen in Gent: Ontdek de Charmante Boetieks

Gent biedt een unieke winkelervaring met een mix van trendy boetieks, ambachtelijke winkels en vintage vondsten. De winkelstraten zoals Veldstraat en Langemunt zijn de perfecte plekken om mode, design en lokale lekkernijen te ontdekken.

Uitgaan in Stijl: Beste Plekken voor een Avondje Uit

 • De Overpoortstraat: Bekend om zijn bruisende nachtleven met talloze bars en clubs.
 • Hot Club de Gand: Een jazzclub voor liefhebbers van live muziek.
 • Het Waterhuis aan de Bierkant: Geniet van Belgische bieren aan de oever van de Graslei.
 • Dulle Griet: Een gezellige pub met een uitgebreide bierkaart.
 • Vooruit: Een cultureel centrum met concerten, dansfeesten en meer.

Openbaar Vervoer in Gent: Eenvoudig en Efficiënt

Gent beschikt over een goed georganiseerd openbaar vervoerssysteem met trams en bussen die je moeiteloos door de stad en omliggende gebieden brengen. De Gentse binnenstad is ook gemakkelijk te voet of per fiets te verkennen.

Duik in het culturele erfgoed, ontdek de charme van de winkelstraten en beleef onvergetelijke avonden in Gent.

Boek nu jouw stedentrip in Gent

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.