Keulen is mijn favoriete stad in Duitsland. Hoe vaak ik deze stad heb bezocht is niet meer bij te houden. In de jaren 90 behoorde een lang weekend Keulen tot het verplichte jaarlijkse uitje. Meestal in combinatie met een bezoekje aan racecircuit de Nürburgring en pretpark Phantasialand. In 2019 deed ik Keulen in één dag…

Over Keulen

Keulen is een stad met een eigen district in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad heeft een oppervlakte van 405,17 km² en telt ruim een miljoen inwoners. Dat komt neer op zo’n 2680 inw./km².

In het plaatselijk dialect wordt de stad overigens Kölle genoemd. Dat vertelde een Keulse vakantievriendin op het Griekse eiland Corfu me ooit.

De geschiedenis van Keulen in het kort

Keulen werd in 38 voor Christus gesticht door de Ubiërs. De Romeinen vestigden in deze nederzetting het hoofdbestuur en de gouverneurszetel van de Provincia Germania Inferior.

De nederzetting groeide uit tot een flinke stad en werd in 50 na Christus omgedoopt tot Colonia, waar het huidige Keulen uit is voortgekomen. Tevens ontstond in deze periode de eerste stadsmuur.

Vanwege invasies en onrust van de 4de tot en met 6e eeuw liep de bevolking van Colonia flink terug. Doch in de vroege Middeleeuwen begon de stad weer te groeien. Dit vanwege de strategische ligging op een kruispunt van handelswegen en de Rijn.

De Franse tijd

Aan het einde van de 18e eeuw wordt Keulen tijdens de veldtochten van Napoleon ingenomen door de Fransen. Bij de vrede van Lunéville (1801) kwam Keulen met de hele linker-Rijnoever bij de Franse Republiek.

Tijdens de Franse tijd werden alle huizen in Keulen voorzien van een nieuw huisnummer. Zo ook een pand aan de Glockengasse, alwaar de familie Mühlens reukwater produceerde. Het pand kreeg het nummer 4711.

4711 Groeide uit tot de merknaam van het reukwater dat bekend staat onder de naam Eau de Cologne, hetgeen Frans is voor Keuls water. Daarmee is 4711 waarschijnlijk het meest bekende huisnummer ter wereld.

Als eerbetoon aan de Fransen speelt een carillon op Glockengasse 4711 nog om het uur de Marseillaise.

Keulen Glockengasse 4711

De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt Keulen zwaar beschadigd door bombardementen van de geallieerden. Doch de Dom bleef redelijk gespaard.

Volgens een gerucht was er een geheime afspraak tussen Duitsland en Engeland. De Engelsen zouden de Dom van Keulen niet bombarderen en in ruil daarvoor zouden de Duitsers de kathedraal van Canterbury niet bombarderen.

Na de oorlog wordt Keulen weer herbouwd. Een deel van het centrum wordt in oude stijl opgebouwd en krijgt de naam Altstadt.

Na de wederopbouw groeide Keulen weer uit tot een van de belangrijkste steden van Duitsland.

Keulen in één dag

De ideale manier om Keulen in één dag te doen is met de Hop-on hop-off-bus. Rondom het centraal station (Hauptbahnhof) bevinden zich de haltes van de verschillende busmaatschappijen die een rondrit aanbieden.

Zo kun je kiezen voor een toeristentreintje, die een rondrit door de stad maakt. Zelf koos ik voor de Hop-on hop-off-bus, omdat je hier de reis kunt onderbreken en later weer op kunt stappen. De prijs van een dagkaart zit rond de € 25,-.

Keulen bij nacht vanuit de lucht

Bezienswaardigheden in Keulen

In Keulen is verschrikkelijk veel te zien. Eigenlijk veel te veel om het in één dag te doen. Toch kun je ook in een dag heel veel van de stad zien wanneer je het goed plant. Hieronder vertel ik over mijn favoriete bezienswaardigheden van Keulen.

Kölner Dom

Wanneer je met de trein naar Keulen reist en het centrale station (Hauptbahnhof) uitloopt zie je meteen het beroemdste bouwwerk van de stad, de gotische kathedraal genaamd Kölner Dom.

De bouw van de Dom begon op 15 augustus 1248 maar kwam in de 15e eeuw stil te liggen. Pas in 1824 werd de bouw weer hervat om in 1880 te worden voltooid.

De dom is gebouwd in de vorm van een kruiskerk. Inclusief het schip en de torens is hij 144,58 meter lang en 86,25 meter breed. De beide torens zijn respectievelijk 157,38 meter en 157,31 meter hoog.

Dom van Keulen

Wanneer er geen kerkdiensten zijn is de Dom toegankelijk voor bezoekers. Ook is het mogelijk naar boven in de torens te gaan. De prijs hiervoor is € 6,- voor een volwassene.

Kijk voor actuele informatie op de website van de Kölner Dom zelf: www.koelner-dom.de

De oude stadspoorten van Keulen

Zoals alle oude steden had ook Keulen een stadsmuur om de inwoners tegen de gevaren van buitenaf te beschermen. De oudste stamt uit de Romeinse tijd, doch hiervan is weinig meer overgebleven. Op het plein voor de Dom vind je nog een oude poort van de Romeinse stadsmuur.

Van de Middeleeuwse stadsmuur is nog wel het één en ander overgebleven. Eind 19e eeuw werd deze afgebroken om ruimte voor stadsuitbreiding te creëren. Doch als aandenken heeft men nog enkele poorten laten staan.

Severinspoort

Een van de overgebleven poorten is de Severinspoort in de wijk Severinsviertel, vernoemd naar de rooms-katholieke heilige Severinus van Keulen. Middelpunt van deze wijk is de rooms-katholieke parochiekerk Sint-Severinus. Hier worden dagelijks rondleidingen gegeven.

Severinspoort Keulen

De Severinspoort staat aan de Chlodwigplatz. Rond de eerste helft van de 13e eeuw werd de stadspoort gebouwd als een zwaar torenpoortkasteel met een asymmetrische zeshoekige torenstructuur met een gekanteelde tufsteen dakplatform.

De Severinspoort was in de middeleeuwen een van de meest representatieve poorten van Keulen. Edellieden en leden van de Koninklijke familie werden er op gepaste wijze ontvangen.

In 1327 werd bij de poort een achtdaags toernooi geopend door de toekomstige keizer Ludwig IV van Beieren en zijn vrouw Margarethe von Holland.

Tegenwoordig is de Severinspoort een geliefde locatie om te trouwen. Ook begint hier de jaarlijkse carnavalsoptocht.

Eigelsteintorburg

Een andere overgebleven stadspoort is de Eigelsteintorburg. De Eigelsteintorburg bevindt zich aan de Eigelstein, de centrale weg door de gelijknamige wijk. Net als de Severinspoort maakte de Eigelsteintorburg deel uit van de middeleeuwse stadsmuur. Vandaag de dag is de Eigelsteintorburg een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Keulen.

Station Köln Messe/Deutz

Station Köln Messe/Deutz is een in Franse barokstijl opgetrokken spoorwegstation in het stadsdeel Deutz.

Een bezoekje aan dit prachtige stationsgebouw is zeker de moeite waard. Voor het stationsgebouw ligt de Ottoplatz (het Ottoplein), vernoemd naar Nikolaus Otto.

Station Köln Messe/Deuts

Samen met Eugen Langen vond hij de verbrandingsmotor uit. Ter ere van beide uitvinders staat op het plein een sokkel met daarop een van de eerste verbrandingsmotoren.

Station Köln Messe/Deutz is eveneens een goede uitvalsbasis voor een bezoekje aan het nabij gelegen Rheinpark (daarover later meer) en het internationale beurs- en expositiecentrum de Kölner Messe.

Parken in Keulen

In en om Keulen bevinden zich diverse parken, dierentuinen en pretparken. Hieronder behandel ik de populairste parken.

Kölner Zoo

De Zoologischer Garten Köln, kortweg Kölner Zoo, opende op 22 juli 1860. In de 20 hectare grote dierentuin zijn zo’n 10.000 dieren van 700 verschillende soorten bijeen gebracht.

Zoo

Het adres van de Kölner Zoo is Riehler Strasse 173. Je kunt de dierentuin ook makkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het centraal station met metrolijn 18 en vanaf de Ebertplatz met bus 140. Uitstappen bij halte Zoo/Flora.

Tegenover de ingang van de dierentuin bevindt zich de “Flora und Botanischer Garten Köln”. Dit is een botanische tuin die vrij toegankelijk is.

Kölner Seilbahn

De Kölner Seilbahn, ook bekend als de Rhein-Seilbahn, is een kabelbaan die de Kölner Zoo en het Rheinpark met elkaar verbindt. De attractie staat echter los van een bezoekje aan de dierentuin.

Tijdens de rit steek je de Rijn over en heb je een adembenemend uitzicht over dit deel van Keulen. Vanuit de gesloten cabine is ook de Kölner Dom goed zichtbaar.

Kabelbaan Keulen

De Kölner Seilbahn is tussen april en oktober dagelijks geopend, van 10 uur tot 18 uur. Tijdens speciale evenementen kunnen deze tijden afwijken.

Het kabelbaanstation nabij de Kölner Zoo bevind zich vlakbij bus- en metrohalte Zoo/Flora. Het andere station bevind zich in het Rheinpark.

Rheinpark

Het Rheinpark is een 40 hectare groot openbaar stadspark langs de oostelijke oever van de Rijn. Het park beschikt over een strandclub, een openluchttheater en een openbaar bad in Romeinse Thermae-stijl.

Ook rijdt er een smalspoortreintje door het park, de Kleinbahn. Voor € 2,50 kun je een hele ronde door het park maken. Maar ook is het mogelijk om tussen de drie verschillende stations te pendelen.

Het treintje rijdt van half maart tot eind oktober dagelijks van 11 tot 18 uur.

Phantasialand

Niet ver van Keulen, in de kasteelstad Brühl, bevindt zich het pretpark Phantasialand. Dit 28 hectare grote park opende in 1967, naar het idee van poppenspeler Richard Schmidt.

Het oorspronkelijke idee achter Phantasialand was om hier een permanente plaats te geven aan de poppen en decors uit zijn shows. Samen met zijn zakenpartner Gottlieb Löffelhardt gaf hij dit idee gestalte.

Phantasialand ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een pretpark met achtbanen, shows en vele andere attracties. Kenmerkend voor het park is de prachtige thematisering.

Op 1 mei 2001 werd het park getroffen door een grote brand die twee achtbanen in de as legde en een deel van het cowboydorp en een theater zwaar beschadigde.

Phantasialand

Gelukkig zie je hier tegenwoordig niets meer van. Op de plek van het cowboydorp opende in 2016 een nieuw mysterieus themagebied genaamd Klugheim. Hierdoor kronkelen twee achtbanen, waaronder de zeer spectaculaire lanceerachtbaan Taron.

In dit artikel vind je meer over de geschiedenis van Phantasialand.

Phantasialand is vanuit het centrum van Keulen het beste te bereiken met de trein. Vanaf station Brühl en Brühl-Mitte rijdt er een pendelbus naar het park.

Het nachtleven van Keulen

Het nachtleven van Keulen concentreert zich voornamelijk in de Altstadt langs de westelijk Rijnoever, tussen de Hohenzollernbrug en de Deutzerbrug. Hier bevinden zich veel restaurants, cafe’s en terrassen. Ook verder in de Altstadt vind je de nodige cafe’s, restaurant en discotheken.

Papa Joe’s Biersalon

Mijn favoriete café in Keulen is Papa Joe’s Biersalon aan de Alter Markt 50-52. In deze gezellige “kneipe” hangt een heerlijk oubollige sfeer.

De kroeg staat vol zogenaamde “Klimperkasten”. Een goede Nederlandse vertaling weet ik hier niet voor, maar het is een verzamelnaam voor muziekdozen en draaiorgels. Eigenlijk is Papa Joe’s Biersalon daarmee een combinatie van een kroeg en een museum.

Klimperkasten in Papa Joe's Biersalon

Papa Joe’s Biersalon werd in 1974 geopend op intiatief van Jazzmuzikant en horecaondernemer Josef Wilhelm „Papa Joe“ Buschmann.

Naast Papa Joe’s Biersalon bevind zich aan de Buttermarkt 37 nog Papa Joe’s Jazzlokal. In deze bar, die eveneens in 1974 door Buschmann werd geopend, wordt ‘s avonds live jazzmuziek gespeeld.

De Altstadt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Keulen voor 90 verwoest door geallieerde bombardementen. Na de oorlog werd de stad weer opgebouwd. Een deel van het oude centrum werd in oude stijl herbouwd. Men noemt dit gedeelte de Altstadt (Oude Stad).

Hoewel het allemaal van na de oorlog is, dus niet echt oud, is de Altstad een aangename plek om te vertoeven. De vele gezellige terrassen en kroegen noemde ik reeds. Maar ook bevinden zich in de Altstadt de winkelstraten, waarvan de Hohe Strasse de bekendste is.

Ook vind je veel musea en andere bezienswaardigheden in de Altstad. Hieronder beschrijf ik er een aantal.

Altstadt Keulen

Musea

Keulen is een echte museumstad. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste drie musea in de Altstadt.

Römisch-Germanisches Museum

Het Römisch-Germanisches Museum bevindt zich naast de Dom. Op deze plek werden de overblijfselen gevonden van een Romeinse villa uit de derde eeuw. In 1974 vestigde het museum zich hier.

Naast deze overblijfselen herbergt het museum nog een uitgebreide collectie van andere archeologische vondsten van de Romeinse nederzetting waaruit Keulen is ontstaan.

Meer informatie over het Römisch-Germanisches Museum vind je hier.

Ludwig Museum

Ook dit museum ligt vlakbij de Dom. Het Ludwig Museum herbergt een collectie van moderne kunst uit de 20e en de 21e eeuw. Daarnaast heeft het ook nog een verzameling van historische fotografie.

Het Ludwig Museum heeft ook een museumbibliotheek waar bezoekers informatie kunnen vinden over kunstwerken en kunstenaars.

Meer informatie over het Ludwig Museum en de museumbibliotheek vind je hier.

Schokoladenmuseum

Een leuk en uniek museum om met kinderen naartoe te gaan is het Schokoladenmuseum. Dit museum bevindt zich aan de rand van de Altstadt langs de Rijnoever. Het werd geopend in 1993 en was het allereerste chocolademuseum ter wereld.

Het Schokoladenmuseum neemt je mee langs 3000 jaren geschiedenis van chocolade. Hoogtepunt is wanneer je aan het eind van de route bent gekomen en zelf chocolade mag proeven. Uiteraard is er ook een winkel waar je chocolade kunt kopen.

Meer informatie over het Schokoladenmuseum vind je hier.

Musical Dome

De Musical Dome is een theater voor musicals langs de Rijnoever, vlakbij het hoofdstation (Hauptbahnhof). Je herkent het aan het typische koepelvormige tentdak van polyester.

De Musical Dome, de Dom van Keulen en de Henzollernbrücke in één beeld gevangen

Omdat het dak er van een afstand uitziet als een grote plasticzak wordt het door de inwoners van Keulen oneerbiedig Müllsack (vuilniszak) genoemd.

Informatie over voorstellingen in de Musical Dome vind je hier.

Nürburgring

Op zo’n 80 kilometer afstand van Keulen ligt het beroemde racecircuit de Nürburgring. De Nürburgring is het langste permanente circuit ter wereld. Het ruim vijfentwintig kilometer lange grijze lint slingert door het schilderachtige landschap van het Eifelgebergte.

Bij de opening in 1927 was het circuit bijna dertig kilometer. Het bestond uit een noordelijke lus, een centrale lus en een zuidelijke lus.

De Nürburgring stond bekend als extreem moeilijk en gevaarlijk. In 1976 verloor Niki Lauda tijdens de Formule 1 Grand Prix van Duitsland hier bijna zijn leven. Daarna werd het circuit gemoderniseerd om het veiliger te maken.

De zuidelijke en centrale lus werden (deels) afgebroken om plaats te maken voor een modern circuit. De noordelijke lus (de Nordschleife) bleef echter bestaan. Hier kun je nu tegen betaling met je eigen auto of motor rijden!

Meer over de geschiedenis van de Nürburgring vind je hier >>

Nürburgring

Een bezoek aan de Nürburgring

Wanneer je auto- of motorsportliefhebber bent is een bezoekje aan de Nürburgring bij een meerdaags verblijf in Keulen zeker een aanrader. Je kunt er met je eigen voertuig over de beroemde 20,8 kilometer lange Nordschleife rijden. Klik hier voor de actuele openingstijden.

Ook kun je de moderne Grand Prix Strecke bezoeken. Hier kun je niet op het circuit rijden, maar je kunt wel het naastgelegen winkelcentrum bezoeken en er op een terras neerstrijken.

Als je van urban exploring houdt kun je legaal het overgebleven deel van de oude zuidelijke lus (Südschleife) bezoeken.

Meer informatie over de Nürburgring Südschleife vind je hier >>

Wanneer je geïnteresseerd bent om de Südschleife te verkennen kun je hier een gratis e-book aanvragen. Daarin staan zeven verlaten racecircuits, waaronder de Südschleife, die je legaal kunt bezoeken. Ook wordt uitgelegd hoe je er komt.

Eten en drinken in Keulen

In Keulen kun je prima eten en drinken in de cafés en restaurants in de Altstadt. Ook heeft Keulen een eigen biermerk genaamd Kölsch. Kölsch wordt geserveerd in smalle hoge bierglazen die Kölner Stangen worden genoemd.

Kölsch in een Kölner Stang

Ook heeft Keulen een aantal typische Keulse gerechten. Sommigen met een voor ons ietwat misleidende naam…

Halve Hahn

Een Halve Hahn is geen halve haan, zoals je misschien zou denken. Het is een roggebroodje met een stuk kaas bereidt met mosterd, augurk en bretzels.

Dicker Holländer

Een Dicker Holländer is een bruin broodje met een dikke plak Goudse kaas.

Jupp Schmitz

Een Jupp Schmitz is een bruim broodje met leverworst bereidt met uitjes en mosterd.

Overnachten in Keulen

Hotelkamer

In dit artikel beschreef ik voornamelijk wat je allemaal op één dag in Keulen kunt doen. Maar eigenlijk is er zoveel te doen dat één dag niet voldoende is. Gelukkig zijn er hotels in elke prijsklasse in Keulen.

Klik hier om jou ideale hotel te vinden! >>

Boek nu jouw Stedentrip in Keulen!Klik voor meer informatie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.