Margate is een badplaats in het district Kent, in het zuidoosten van Engeland. Ooit was dit een geliefde vakantiebestemming voor de inwoners van Londen. Topattracties zijn het nostalgische pretparkje Dreamland en het strand. Ook bezit Margate een aantal cultuurschatten. Doch de badplaats straalt ook vergane glorie uit…

De geschiedenis van Margate in het kort

De locale historicus Edward Hasted beschreef Margate in de 18e eeuw als een armoedig vissersdorpje. Doch later zou dit vissersdorpje uitgroeien tot een toonaangevende badplaats in Groot Brittannië, en een geliefde vakantiebestemming voor met name de Londenaren.

Margate Engeland

Wanneer begin 19e eeuw de stoomboot zijn intrede doet krijgt het toerisme naar de kust van Kent een flinke boost. Ook Margate wordt een geliefde bestemming voor de combinatie van strand en een cruise.

De stoombootcruises werden zo populair dat in 1841 zes verschillende vervoersbedrijven streden om het passagiersvervoer van Margate.

In 1846 wordt Margate aangesloten op het spoorwegnet en heeft het een eigen station, Margate Sands. Dit maakte Margate nog beter bereikbaar, en massas toeristen kwamen naar de badplaats.

Uiteraard speelden de locale ondernemers hier handig op in. Er verrezen hotels, bars en ander vertier. Zo werden op de plek van het huidige pretpark Dreamland reeds in 1880 attracties opgesteld.

Dreamland Margate

Margate is opgetrokken in Victoriaanse stijl. Nog steeds staan er prachtige victoriaanse huizen, doch helaas zien velen er vandaag de dag verpauperd uit. Ook had het een Victoriaanse pier, welke in 1978 door een storm werd verwoest.

Margate Sands

Margate bezit een breed zandstrand gelegen langs de boulevard. Het strand begint ter hoogte van het station aan de westkant, tot aan de Turner Contemporary aan de oostkant. Aan de andere kant van de boulevard bevinden zich trekpleisters als het pretpark Dreamland en het Margate Museum.

Margate Sands

Dreamland Margate

Het al even genoemde pretpark Dreamland is naast het strand een van de belangrijkste toeristische attracties van Margate. Leuk om te vertellen is dat dit van 1981 tot en met 1995 in Nederlandse handen was. Namelijk van de familie Bembom, tevens de stichters van Ponypark Slagharen (tegenwoordig Attractiepark Slagharen geheten).

Doch door de populariteit van vliegreizen liep het toerisme in Margate terug. Ook Dreamland ondervond hiervan de gevolgen, hetgeen eind 2005 resulteerde in de sluiting van het pretpark.

Doch het park bezit een klassieke achtbaan, de Scenic Railway, welke op de monumentenlijst staat en om deze reden niet mag worden afgebroken en verkocht. Uiteindelijk wordt het park door een stichting geredt. Een kleinere versie van het oorspronkelijke park heropende in 2015, als een klein pretpark met nostalgische attracties.

Meer over de geschiedenis van Dreamland >>

Dreamland Margate - Klassieke houten achtbaan

Andere bezienswaardigheden in Margate

Naast het strand en het nostalgische pretpakje Dreamland heeft Margate nog enkele andere bezienswaardigheden. Hieronder een overzicht.

The Shell Grotto

The Shell Grotto is een grot waarvan de wanden zijn voorzien van een mozaïek van schelpen.

Volgens de overlevering is het ontdekt doordat ene James Newlove in 1835 zijn zoon Joshua in een gat in de grond liet zakken, dat was verschenen tijdens het graven van een eendenvijver. Toen Joshua weer tevoorschijn kwam beschreef hij een grot waarvan de wanden waren versierd met vreemde symbolen die in miljoenen schelpen waren gematteerd.

Was het een oude heidense tempel? Of een ontmoetingsplaats voor een geheime sekte? Niemand kan uitleggen wie deze geweldige plek heeft gebouwd, of waarom. Mmaar sinds de toevallige ontdekking zijn bezoekers van over de hele wereld geïntrigeerd door het prachtige mozaïek en het onopgeloste mysterie.

Wie vandaag de dag The Shell Grotto bezoek wandelt via een ruim twintig meter lange gang naar de grot grotkamer. Hier bevind zich het ruim 600 vierkante meter grote mozaïek, gemaakt van 4,6 miljoen schelpen!

Margate Engeland

Margate Museum

Het Margate Museum verteld de geschiedenis van deze badplaats. Dit gebeurt aan de hand van een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen. Bezoekrs worden rondgeleid door enthousiaste gidsen.

Tudor House

Het Tudor House is het oudste huis van Margate. Het werd gebouwd in 1522 als een boerenhoeve. In 1951 werd het gebouw gerestaureerd.

Tegenwoordig is het een museum. Ee van de drie ontvangstruimtes heeft een prachtig plafond uit de Jacobijnse tijd. Verder kun je de drie slaapkamers bezichtigen alsmede de tuin.

Het Tudor House bevind zich aan de King Street in Margate.

Old Kent Market

Old Kent Market is een markthal aan de Fort Hill 8, in het centrum van Margate. Oorspronkelijk bevond zich in dit uit 1911 stammende gebouw een bioscoop genaamd Parade Cinema.

Old Kent MarketDeze foto is beschikbaar gesteld door de Old Kent Market Facebookgroep.

Sinds 2013 bevind zich in het gerestaureerde gebouw een overdekte markt. Bezoekers slenteren langs de diverse stalletjes, met eten en drinken. Een unieke attractie is het café in de oude dubbeldekker bus, die in het marktgebouw staat!

Turner Contemporary

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Turner Contemporary. Dit kunstmuseum werd vernoemd naar William Turner (1775 – 1851). Dit was een romantische kunstschilder, die in Margate naar school ging en er later regelmatig verbleef in zijn vakantiehuisje. Hier vond hij inspiratie voor veel van zijn schilderijen.

Op de plek waar zijn vakantiehuisje stond opende in 2011 het museum Turner Contemporary. Het museum bezit geen schilderijen van William Turner, doch soms zijn enkele van zijn werken te zien in een tijdelijke expositie.

Meer informatie over het museum op de officiële website: www.turnercontemporary.org

Margate Engeland

Hornby Visitor Centre

Liefhebbers van modelauto’s en treinen moeten zeker eens een kijkje nemen in het Hornby Visitor Centre. Dit is een combinatie van een winkel en permanente tentoonstelling, waar de producten van het speelgoedfabrikant Hornby staan opgesteld.

Het bedrijf Hornby werd opgericht door Frank Hornby (1863 – 1936). Hij was een Engelse zakenman, politicus en uitvinder die vooral bekend werd door het uitvinden van speelgoed.

Het Hornby Visitor Centre opende in twee fasen. Met kerstmis 2009 ging de winkel open, en in de zomer van 2010 opende ook de permanente tentoonstelling.

Meer informatie vind je op de officiële website: www.hornby.com

Margate Engeland

Theatre Royal

Het Theatre Royal in Margate opende in 1787. In de jaren 40 van de 19e eeuw deed het ook dienst als kerk. Ook was het tijdelijk een bioscoop tussen de beide wereldoorlogen in. In 1963 sloot het de deuren, om na een grondige renovatie in 1988 te heropenen.

Doch reeds in 1991 moest het opnieuw de deuren sluiten. Daarna heeft het gebouw nog verschillende andere funties gehad. In 1998 wordt het oude theater nieuw leven ingeblazen, zij het met een geringere capaciteit.

Mijn bezoek aan Margate

In 2018 bezocht ik de badplaats Margate. Het was mijn eerste stop op een rondreis door Engeland. De voornaamste reden om Margate te bezoeken was mijn interesse in het nostalgische pretpark Dreamland. Ik ben namelijk sinds mijn jeugd al gefascineerd door het pretparkbedrijf, en heb een voorliefde voor nostalgische attracties.

Dreamland Margate - Cyclone

Dit was tevens mijn allereerste bezoek aan Engeland en mijn eerste ervaring met links rijden. Dat laatste viel me trouwens enorm mee. Al gauw voelde ik mij er comfortabel bij en had ik niet de neiging op de andere weghelft te gaan rijden 🙂

Vergane glorie?

Ik had geboekt in een klein eenvoudig hotel. Ik moest eerst aanbellen, waarop de hotelier zelf de deur opende. Eerst sprak hij in dialect, maar toen hij doorhad dat ik uit Nederland kwam ging hij over op algemeen beschaafd Engels. De kamer was eenvoudig, doch goed genoeg voor twee nachten.

Toen ik in de namiddag een wandeling ging maken was mijn eerste indruk van Margate eigenlijk niet zo goed. Meteen viel het me op dat de huizen er erg verpauperd uitzien. Alhoewel het natuurlijk ook zo kon zijn dat ik een hotel in de verkeerde wijk had geboekt. Hoe dan ook, mijn eerste indruk van Margate was die van vergante glorie.

Het schilderachtige Margate

De volgende dag wandelde ik van mijn hotel naar Dreamland, een wandeling van ongeveer een half uur. Naarmate ik meer in het centrum van de badplaats kwam zagen de gebouwen er steeds beter uit.

Margate Engeland

Ook bleek Margate over een schilderachtig centrum te beschikken, The Old Town. Achter de klassiek ogende gevels bevinden zich winkels en pubs.

De camera mocht niet mee in Dreamland…

Aangekomen bij Dreamland wachtte een onaangename verrassing. Het was niet toegestaan “professionele filmapparatuur” mee te nemen in het park. Daar kan ik nog inkomen, doch wat ze daaronder verstaan is wel bizar. Want zelfs mijn simpele Sony Handycam mocht ik niet meenemen.

Ook had ik een GoPro met harnas, om veilig opnames te kunnen maken in de attracties. U raadt het al, ook deze mocht niet mee. Ik moest mijn camera’s opbergen in een kluisje, welke ik pas bij vertrek weer mocht openen. Vreemd genoeg mocht ik wel met mijn SmartPhone filmen, zelfs in de attracties!

Dreamland Margate

Nostalgische attracties

Ondanks deze tegenvaller heb ik best een leuke dag gehad in Dreamland Margate. Opgemerkt moet worden dat het personeel over het algemeen heel vriendelijk was. Nou het beleid van het park nog.

Wanneer je van hoge en snelle achtbanen houdt zit je in Dreamland helemaal verkeerd. Doch ben je net als ik een liefhebber van nostalgische attracties, dan zit je hier goed.

De houten achtbaan Scenic Railway noemde ik reeds. Deze stamt uit 1920 en is een van de weinig overgebleven sidefriction-achtbanen. Vandaag de dag vormt deze het middelpunt van het park, dat zich in een soort achtvorm om de uitgestrekte achtbaan heen vormt.

Naast de grote houten achtbaan vind je er vooral kleine attracties zoals een paardencarrousel, zweefmolen, rupsbaan, botsauto’s schommels, een grote glijbaan en de Waltzer. Ook zijn er nog twee kleine achtbanen en staan er een paar moderne attracties, zoals de Air Force, de Dreamland Drop en de Pendulum.

Margate Engeland

Is Margate een bezoek waard?

Hoewel Margate hier en daar wel wat verpauperd aandoet is het zeker de moeite van een bezoek waard. Naast een nostalgisch pretpark heeft het een aantal interessante cultuurhistorische bezienswaardigheden en een schilderachtig centrum.

Boek nu jouw Droomvakantie in Engeland!Klik voor meer informatie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.