Het Gardameer is een geliefde vakantiebestemming in Noord-Italië. Naast het prachtige meer zijn er bekende bezienswaardigheden zoals het pretpark Gardaland en de stad Garda, waaraan het Gardameer zijn naam dankt.

In dit artikel neem ik je mee naar mijn allereerste vakantie in Italië, en de spannende dingen die ik meemaakte. Ook vertel ik over de gebruikelijke en minder gebruikelijke bezienswaardigheden rondom het Gardameer.

Enkele feiten over het Gardameer

Het Gardameer, in het Italiaans Lago di Garda, is gelegen in het noorden van Italië en strekt zich uit over de regio’s Trentino-Zuid-Tirol, Lombardije en Veneto. Met een oppervlakte van 369,98 vierkante kilometer is het het grootste meer van Italië.

Gardameer Italië

Rondom het Gardameer liggen de steden Garda, Peschiera del Garda, Sirmione, Salò, Malcesine, Desenzano del Garda, Lonato, Limone sul Garda, Gargnano, Riva del Garda, Bardolino, Torri del Benaco en Lazise.

De combinatie van de schilderachtige omgeving en het milde klimaat maken het Gardameer tot een geliefde bestemming voor toeristen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het zich tot een geliefde vakantiebestemming.

Er verrezen hotels, campings en zelfs een groot pretpark langs het Gardameer. Uiteraard is er ook veel watersport, en kun je er boottochten maken.

Daarnaast is het Gardameer een uitstekende uitvalsbasis om beroemde Noord-Italiaanse steden als Venetië en Verona te bezoeken, of het Ferrarimuseum in Maranello.

Onderweg naar het Gardameer

In de zomer van 1993 ging ik voor de allereerste keer naar het Gardameer. Het was de eerste keer dat ik in Italië kwam, hetgeen wel een cultuurschok voor me was.

Al bij de eerste tankstop in de buurt van Milaan begon het goed. De tankbediende trok aan mijn ruitenwissers en wees me op een “kapot” ruitenwisserblad. Vervolgens haalde hij het eraf en liep ermee naar de shop.

“Abiamo Bosch” zei hij. Nu had ik vooraf een vakantiecursus Italiaans gedaan en wist dat dit “We hebben Bosch” betekende. “No, no! Solo GPL!” riep ik hem achterna. Chagrijnig keerde hij om en zette het ruitenwisserblad weer vast.

Gardameer Italië

Vervolgens moest ik een tank LPG afrekenen. Omdat ik hem niet vertrouwde telde ik het wisselgeld na, hetgeen nog meer verontwaardiging bij hem opriep. Terwijl hij nog boos stond te gebaren reed ik verder, op weg naar het Gardameer.

Autorijden was in die tijd een avontuur in Italië. Hoewel ik het gas wel goed wist te vinden was mijn Opel Kadett op LPG met z’n top van 140 km/h niet de snelste. Tegenwoordig houden de Italianen zich op de snelweg redelijk aan de maximumsnelheid van 130 km/h. Maar in die tijd was dat anders.

Regelmatig verscheen er een Alfa Romeo in de binnenspiegel die met zo’n 200 km/h kwam aanrijden. Als je dan net aan het inhalen was ging de richtingaanwijzer aan naar links, ten teken dat ze je wilden inhalen. Om dit nog wat kracht bij te zetten remden ze zo laat mogelijk, om vervolgens zo dicht mogelijk op je bumper te gaan rijden.

Na deze avontuurlijke autorit kwam ik in de namiddag aan op mijn camping aan het Gardameer. De volgende dag zou ik het pretpark Gardaland gaan bezoeken.

Gardameer Italië - Peschiera del Garda

Peschiera del Garda

Ik verbleef op Camping del Garda, nabij Peschiera del Garda. Dit is een schilderachtig stadje in de provincie Verona in de regio Veneto. Het bevind zich aan de zuidkant van het Gardameer en is een goede uitvalsbasis voor diverse bezienswaardigheden.

De grote bezienswaardigheid van Peschiera del Garda is de Venetiaanse vesting, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. In de 15e en 15e eeuw maakte dit gebied deel uit van de republiek Venetië. De Venetianen bouwden Peschiera del Garda om tot een vestingsstad.

Gardaland

Gardaland is het grootste pretpark van Italië. Het opende in 1975 en dankt zijn naam aan het Gardameer. De stichter was de Italiaanse artiest Livio Furini. In 2006 werd Gardaland verkocht aan de Britse groep Merlin Entertainments.

Gardameer Italië - Pretpark Gardaland

Gardaland bied voor elk wat wils. Het pretpark heeft een flink aantal achtbanen, maar ook rustige attracties zoals darkrides.

Mijn favoriete attractie was destijds La Valled ei Re (De Vallei van de Koning). In deze darkride maakte je een avontuur mee in het oude egypte. Eerst zag je hoe een tempel werd geplunderd, waarna de wraak volgde. Helaas werd deze uit 1987 stammende attractie aan het eind van seizoen 2008 gesloten en vervangen door een andere darkride.

Meer informatie over de geschiedenis van Gardaland vind je hier >>

Of klik hier voor tickets en arrangementen van Gardaland >>

Het kasteel van Sirmione

Een andere bijzondere plek aan het Gardameer is Sirmione. Het stadje ligt deels op een schiereiland aan de zuidkant van het meer. Op het uiterste puntje van het schiereiland staat het beroemde kasteel van Sirmione.

Gardameer Italië - Sirmione

Maranello

Niet direct in de buurt van het Gardameer, maar zeker de moeite van een bezoek waard is Maranello. De kenners weten meteen wat daar te zien is… Dit is het dorp van Ferrari. Behalve de fabriek van het beroemde sportwagenmerk is hier ook de testbaan en een museum.

In 1993 bezocht ik het Ferrarimuseum. Vanaf Peschiera del Garda was dat een kleine 130 kilometer rijden.

Omdat ik nadat ik bij Milaan had getankt inmiddels de nodige kilometers had gemaakt moest ik op deze rit weer tanken. Toen ik het tankstation binnenreed en naar de juiste pomp zocht werd ik aangesproken door een Italiaan…

“Holland! Ich habe viele Freunde in Holland” zei hij in gebrekkig Duits. Vervolgens wilde hij dat ik zijn maat een lift gaf. Er kwam al iemand met een grote tas aanrennen, doch ik had weinig zin deze vreemde snoeshaan mee te nemen. Ik reed snel verder, zonder te tanken.

Gardameer Italië - Ferrari

“Kun je hier in Italië als toerist nou niet normaal tanken?” vroeg ik mij al af. “Wat een land zeg!”. Omdat de tank aardig leeg raakte moest ik het bij het volgende tankstation weer proberen.

Ik had de snelweg inmiddels verlaten en stopte bij een klein tankstation langs een binnenweg. Hier werd ik op een normale manier geholpen, zonder dat ze de ruitenwissers eraf haalden en zonder dat ik door maffiose types werd aangesproken. Eindelijk!

Galleria Ferrari, zo heette het museum van de fameuze autofabrikant. Eenmaal in Maranello kon ik mijn Italiaans weer wat oefenen door de weg te vragen. “Saprebbe indicarmi Galleria Ferrari?” vroeg ik aan een vrouw. Ik moest bij de verkeerslichten afslaan. Toen ze het woord “semaforo” gebruikte gebaarde ze dat het om een verkeerslicht ging. Daarmee had ik meteen weer een nieuw Italiaans woord geleerd.

Museo Ferrari

Vandaag de dag heet het Museo Ferrari. Hier vind je een grote collectie Ferrari sportauto’s en Formule 1-auto’s. Naast de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen.

Het museum is het hele jaar door dagelijks geopend, behalve op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Van april t/m oktober is het van 9:30 tot 19:00 geopend. En van november t/m maart van 9:30 tot 18:00.

Gardameer Italië - Ferrari

Toen ik ’s avonds weer terug op mijn camping aan het Gardameer was vroegen mijn Zwitserse buren waar ik was geweest. Ik vertelde dat ik het Ferrarimuseum in Maranello had bezocht. Tot mijn verbazing bleken ze geen idee te hebben wat dat was.

Verona

De grootste stad in de buurt van het Gardameer is Verona. Ik bezocht het voor het eerst in 1994, bij mijn tweede bezoek aan Italië. Ook toen verbleef ik weer aan het Gardameer, doch op een andere campin.

Omdat ik er een terrasje wilde pakken besloot ik met de trein vanuit Peschiera del Garda te gaan. Het station van Verona bevind zich niet in het centrum. Daarvoor moet je verder met de bus. Het centrum is overigens niet toegankelijk voor autoverkeer.

Nabij de beroemde arena stapte ik uit. Het bevind zich op een groot plein waaromheen allemaal terrasjes zijn. Een sfeervolle plek voor een avondje uit. Voordat ik neerplofte op een terras maakte ik eerst een wandeling door het centrum van Verona.

In een van de straatjes bevind zich “Casa di Giulietta”, het huis waar zich het fictieve verhaal van Romeo en Julia zou hebben afgespeeld. “Julia!”, riep een Italiaan bij de binnenplaats met het beroemde balkon.

Verona Italië

Uiteraard liep ik ook een rondje om de arena. Dit Romeinse amfitheater staat bekend vanwege de geweldige akoestiek. Daarom worden er in de zomermaanden veel opera’s opgevoerd, zo ook deze avond. Om die reden kon ik helaas niet naar binnen.

Een ander prachtig plein in Verona is de Piazza del Erbe. Vroeger bevond zich hier een Romeins forum. Tegenwoordig is het een permanent marktplein. Rondom staan fraaie gebouwen met gezellige terrasjes.

De trein gemist

Nadat ik die avond op een terras had gegeten, en daarna nog wat had gedronken was het tijd terug te gaan. Bij aankomst op het station van Verona had ik gekeken hoelaat de laatste trein terug naar Peschiera del Garda ging. Doch toen ik weer op het station was bleek deze die dag niet te rijden…

Ik bleek niet de enige te zijn die deze vergissing had gemaakt, want er stond ook een groep Denen raar te kijken. Uiteindelijk ging ik met de taxi weer terug naar mijn camping aan het Gardameer, hetgeen mij 50.000 Lire (zo’n 60 Gulden) kostte.

Gardameer Italië

Mijn tweede bezoek aan het Gardameer

Ik liet het al even doorschemeren. Omdat het zo goed was bevallen ging ik in 1994 weer op vakantie naar het Gardameer. Eigenlijk wilde ik naar dezelfde camping, doch deze was volgeboekt. Even verderop vond ik gelukkig een camping waar nog wel plek was voor mijn tent.

Op deze camping stonden veel Nederlanders die blijkbaar niet van de camping afkwamen. Wanneer ik ’s ochtends vertrok zaten mijn buren voor hun caravan, en wanneer ik ’s avonds thuiskwam zaten ze er nog.

Het zou natuurlijk kunnen dat ze tussendoor ook weggeweest waren. Doch het fascineerde me wel waarom je je caravan helemaal naar Italië sleept, om vervolgens niet de omgeving te verkennen. Zelf ben ik veel te nieuwsgierig en avontuurlijk aangelegd om op de camping te blijven.

Garda

Een van de dingen die ik in 1994 ondernam was een boottocht over het Gardameer. Vanuit de haven van Peschiera del Garda vertrok de boot met bestemming Garda.

Onderweg had je een prachtig uitzicht op de bezienswaardigheden van het Gardameer. Prachtige natuur trok voorbij, alsmede het kasteel van Sirmione en de achtbanen van het pretpark Gardaland.

Gardameer Italië - Boottocht

Garda zelf is een karakteristiek stadje aan de zuidoostelijke oever van het Gardameer. In 768 werd het meer vernoemd naar het graafschap Garda, dat hier ontstond.

Het historische centrum bestaat uit allemaal smalle straatjes. De bezienswaardigheden zijn onder andere: Villa degli Albertini, een 16e eeuwse villa met rondom magnoliabomen. En Palazzo dei Capitani (Capiteinspaleis), een opvallend geel 14e eeuws gebouw in Venetiaanse Gotische stijl.

Salò

Een ander schilderachtig stadje aan het Gardameer is Salò. Ooit was dit zelfs de hoofdstad van de Noord-Italiaanse Republiek van Salò, met aan het hoofd dictator Benito Mussolini.

Nadat tijdens de Tweede Wereldoorlog het Italiaanse rijk was gevallen vestigde hij hier met Duitse steun een nieuwe republiek. Doch de Republiek van Salò bestond slechts anderhalf jaar, van oktober 1943 tot april 1945.

De geschiedenis van Salò gaat echter veel verder terug. Het werd ooit door de Romeinen gesticht onder de naam Pagus Salodium.

Bezienswaardigheden van Salò zijn de uit 1509 stammende cathedraal Dom Santa Maria Annunziata, het Palazzo della Magnifica Patria (1524) en het Archeologisch museum.

Gardameer Italië

Brescia

Brescia is bij de liefhebbers van autosport vooral bekend als de start- en finishplaats van de Mille Miglia (Duizend Mijlen). Dat was een c.a. duizend kilometer lange autorace van Brescia naar Rome, en weer terug. Tussen 1927 en 1957 werd deze 24 maal georganiseerd.

Hoewel de echte Mille Miglia niet meer wordt verreden is er nog wel elk jaar in mei een rally voor oldtimers en sportauto’s onder die naam. Net als de historische Mille Miglia zijn de start en finish in Brescia.

Naast de Mille Miglia zijn er natuurlijk veel historische gebouwen in Brecia, zoals de Duomo Nuovo (Nieuwe Dom) uit 1604. In de 19e eeuw werd deze voorzien van een van de hoogste koepels van Italië. Wanneer er een Nieuwe Dom is is er natuurlijk ook Oude Dom, Duomo Vecchio. Deze stamt uit de 12e eeuw.

Aan het Piazza del Foro (Plein van het Forum) vind je nog restanten uit de Romeinse tijd. Zoals de naam al doet vermoeden was hier vroeger het forum. Hier vind je ook de zuilen van Tempio Capitolino.

Het mooiste plein van Brecia is het Piazza delle Loggia. Dit plein ontstond in de Venetiaanse tijd en toont dan ook vergelijkingen met Piazza San Marco in Venetië. Meest opvallende gebouw is het 15e eeuwse Palazzo della Loggia, dat tegenwoordig dienst doet als stadhuis.

Gardameer Italië - Camping del Garda

Weerzien met het Gardameer

Na 1993 en 1994 bezocht ik het Gardameer nog tweemaal. In 2007 reserveerde ik uit nostalgie zelfs een plek op dezelfde camping als waar ik in 1993 ook stond. Tien jaar later deed ik het luxer en verbleef ik in een hotel aan de rand van Peschiera del Garda.

Ben jij ook weleens aan het Gardameer geweest? Deel je ervaringen hieronder!

Boek nu jouw droomreis naar Italië!Klik voor meer informatie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.