Ibiza kennen we natuurlijk als het partyeiland in de Middellandse Zee, met bekende megadiscotheken als Privilege en Amnesia. Maar ook vanwege de hippiecultuur en de mooie stranden. In dit artikel vertel ik wat er te doen is, en wat ik er zelf heb beleefd.

Ibiza in het kort

Ibiza is een Spaans eiland die samen met onder andere Mallorca tot de eilandengroep de Balearen behoord. De Balearen vormen een autonome regio van Spanje en tevens een provincie. Ibiza-stad is de hoofdstad van het eiland. Deze staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst.

Ibiza-stad

Ibiza is 572.56 vierkante kilometer groot en telt zo,n 144.000 inwoners. Het eiland heeft een eigen vliegveld, Aeropuerto de Ibiza, dat vooral in de zomermaanden veel gebruikt wordt en er zijn veerverbindingen met Barcelona, Majorca, Dénia, en Valencia.

Hoewel het geen onderdeel uitmaakt van Catalonië wordt er op Ibiza Catalaans gesproken. De Catalaanse naam van Ibiza is Eivissa, hetgeen je daar vaak zult zien staan.

Reeds 5000 jaar voor Christus werden de Balearen bewoond. Sinds 1479 hoort Ibiza bij Spanje.

Toen in de twintigste eeuw enkele bekende kunstenaars zich op Ibiza vestigden kreeg het meer bekendheid bij het grote publiek. Al gauw werd het eiland ook een geliefde bestemming voor toeristen.

Ibiza-stad Dalt Vila

In de jaren zestig was Ibiza erg geliefd bij hippies. Ze trokken massaal naar het eiland en stichtten er kleine gemeenschappen. Nog steeds wonen er veel hippies op Ibiza.

Nadat Spanje in de jaren zeventig een democratie was geworden werd Ibiza onderdeel van de autonome regio de Balearen.

Haven Ibiza-stad

De Ku Club

De transformatie van hippie-eiland naar partyeiland vond plaats in de jaren tachtig. DJ’s op Ibiza creëerden een geheel eigen stijl binnen de dancemuziek, de Balearic Beat. Daardoor werd het eiland steeds populairder onder de liefhebbers van dancemuziek. Er werden grote discotheken gebouwd waaronder Pacha, Amnesia en de Ku Club, die tegenwoordig Privilege heet.

Wat nu de megadiscotheek Privilege is begon in de vroege jaren 70 als een restaurant. Al gauw werd het uitgebreid met een bar en later een zwembad. Het complex heette destijds Club San Rafael.

In 1979 kreeg het complex een nieuwe eigenaar die de naam veranderde in Ku Club, meestal kortweg KU genoemd. KU is overigens de naam van een god uit de Hawaïaanse mythologie. In de jaren 80 groeide de KU uit tot de bekendste discotheek van Ibiza.

In 1995, het jaar dat ik Ibiza bezocht, kreeg de KU opnieuw een nieuwe eigenaar die de naam veranderde in Privilege.

Ibiza-stad

Wat is er te doen op Ibiza?

Veruit de meeste toeristen komen naar Ibiza voor het uitgaansleven. Daarom zal ik hieraan veel aandacht besteden. Daarnaast heeft het eiland ook prachtige stranden, hippiemarkten en he historische wijk “Dalt Vila” van Ibiza-stad. Aan de hand van mijn eigen reisverhaal vertel ik wat er op Ibiza te doen is…

Ibiza 1995

In 1995 bezocht ik Ibiza. Ik was 27 en zat nog volop in het uitgaansleven. Reeds jaren was ik nieuwsgierig naar Ibiza, en dit jaar besloot ik er mijn zomervakantie door te brengen. Ik verbleef in Hotel Figueretas in het gelijknamige plaatsje, niet ver van Ibiza-stad.

Het was de derde keer dat ik vloog (althans in een groot toestel). Toen ik naar de wc ging zag ik enkele passagiers in de cockpit. Dat vond ik razend interessant en vroeg of ik er ook even mocht kijken. In die tijd was dat geen enkel probleem en even later zat ik in de cockpit met de piloten te praten. Omdat de luchtvaart mijn interesse heeft stelde ik enkele technische vragen.

We vlogen op dat moment boven de Pyreneeën. Het bezoek duurde langer dan even, doch op een bepaald moment moest ik de cockpit verlaten omdat ze weldra de landing gingen inzeten. Een half uurtje later landen we op de luchthaven van Ibiza-stad. “Ibiza here we come!” riepen een paar meisjes.

Hotel Figueretas op Ibiza

Uitgaan op Ibiza

Die avond hield de hostess een praatje over wat er zoal te doen was op het eiland. Het was een flinke groep die alleen maar uit jongeren bestond. Nadat ze de gewone toeristische dingen had verteld vroeg ze of we ook geïnteresseerd waren in de discotheken. En of we dat waren!

Al gauw had ik aansluiting bij een groepje Brabo’s waarmee ik overdag op het strand verbleef, en ’s avonds mee uit ging.

Het was de begintijd van de Happy Hardcore housemuziek, en de vrolijke harde beats klonken uit hun radio over het strand. “Luv u more” van DJ Paul Elstak was de zomerhit. Hoewel deze muziekstijl niet in de discotheken werd gedraaid associeer ik dit nummer nog steeds met mijn vakantie op Ibiza.

Ibiza- Strand Figueretas

Meestal begonnen we de avond op het terras van Café Mar y Sol in Ibiza-stad. Dat was de plek om mensen te kijken. Vele extravagante types trokken daar voorbij.

Nadat we op het terras het een en ander hadden gedronken gingen we naar de kleine discotheken, vaak onderdeel van een hotel. Dit was een gezellig en goedkoper alternatief voor de peperdure megadiscotheken.

San Antonio

San Antonio is een stad in het westen van Ibiza. De bewoners van Ibiza noemen de stad Sant Antoni de Portmany. De Spaanse naam is San Antonio Abad, hetgeen meestal wordt afgekort tot San Antonio. Onder die naam is de stad ook het best bekend bij toeristen.

Omdat er wat onenigheid in de groep ontstond ben ik de tweede week meer mijn eigen gang gegaan. In die tijd ging ik vaak stappen in San Antonio. Dat deze badplaats aan de andere kant van het eiland lag was geen probleem. Er pendelde ‘s nachts een partybus tussen Ibiza-stad en San Antonio.

Ibiza- Heuvels in de buurt van San Antonio

San Antonio is een leuke plaats om uit te gaan. De bezoekers bestaan veelal uit Engelsen die er een groot feest van maken. Wie ooit in de Engelse badplaats Blackpool is geweest weet dat veel Engelsen de gewoonte hebben zich gek uit te dossen tijdens het uitgaan.

Het uitgaansleven van San Antonio concentreert zich vooral langs de boulevard “Passeig de ses Fonts” langs de haven. Bij zonsondergang heb je hier een prachtig uitzicht op de zon die in de zee lijkt te verdwijnen. Ook wordt hier regelmatig een hippiemarkt gehouden.

Aan het eind van de boulevard bevind zich op een rotonde het bekendste herkenningspunt van San Antonio, het ei van Columbus. In het ei-vormige standbeeld zit een gat met daarin de Santa Maria, het schip waarmee Columbus Amerika ontdekte.

In San Antonio zijn veel kleine discotheken die normale prijzen hanteren. Ook zijn hier enkele grote discotheken zoals Disco Eden, Plastic Ibiza en Es Paradis.

Ibiza- Toeristentreintje dat vanuit San Antonio vertrekt

San Antonio overdag

Ook overdag is het goed vertoeven in San Antonio. Zo kun je er een ritje maken met een toeristentreintje (op luchtbanden welteverstaan) en de prachtige omgeving bekijken.

Ik weet nog precies op welke dag ik dat deed, 23 juli 1995. Hoe ik dat weet? Die dag was de laatste etappe van de Tour de France. Opeens riep de bestuurder en gids over de omroepinstallatie: Miguel Indurain has won the Tour de France! Uit vreugde reed hij met het toeristentreintje enkele rondjes op een pleintje.

Amnesia

Uiteraard wilde ik ook een van de grote discotheken van Ibiza bezoeken. Het werd de Amnesia, waar ik door een uitnodiging van een paar Spaanse meisjes terecht kwam.

Naast het oppervlak van de discotheek waren ook de prijzen enorm! Als ik mij goed herinner kostte een glas bier omgerekend 15 Gulden (€ 6,80), terwijl de normale prijs in die tijd ongeveer een Euro was. Naar de prijzen van een cocktail durfde ik niet eens te vragen…

Tegenwoordig liggen de prijzen trouwens nog hoger. Ik heb gehoord dat het nu 15 Euro voor een glas bier is. En voor de entree ben je 50 Euro kwijt op een gewone avond.

Wat ook opvallend was dat het pas laat volstroomde. Ik denk dat de meesten eerst ergens anders gaan drinken, voordat ze naar deze dure tent gaan. De meeste bezoekers dronken dan ook vrijwel niets, ze dansten alleen maar.

Desondanks was ik blij dat ik een van de megadiscotheken van Ibiza heb bezocht. Maar gezien de woekerprijzen en de wat solistische sfeer hield ik het liever bij de kleine discotheken.

Ibiza- Hippies op de hippiemarkt van Es Canar

Hippiemarkt Es Canar

Naast het vele uitgaan heb ik ook het eiland bekeken. Zo ging ik mee met een excursie naar de bekendste hippiemakt van Ibiza, in het plaatsje Es Canar.

Deze hippiemakt wordt al sinds 1973 gehouden. Van april tot en met oktober stallen de hippies elke woensdag, van 10:00 tot 18:00 hun zelfgemaakte koopwaar uit.

Ibiza- Hippies op de hippiemarkt van Es Canar

Wat me van deze hippiemarkt vooral is bijgebleven is dat er een man in Afrikaanse klederdracht rondliep. Iemand vroeg of hij een foto van hem mocht maken. Maar daar was hij helemaal niet zo blij mee…

“Meneer ik ben hier met mijn familie. Als u een foto van mij zou maken dan vind ik dat een aantasting van mijn privacy” zei hij. De man die de foto wilde maken druipte beduusd af.

Dalt Vila Ibiza-stad

Dalt Vila Ibiza-stad

Dalt Vila, Catalaans voor Hoge Stad, is de oudste wijk van Ibiza-stad. De wijk wordt omringd door 16e eeuwse stadsmuren, die goed bewaard zijn gebleven. Dalt Vila is tevens het hoogste punt van Ibiza-stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad en omgeving.

Slenterend door de smalle straatjes zie je de typische witte huisjes van Ibiza-stad. Wanneer je het allerhoogste punt wilt beklimmen doe dat dan niet, zoals ik destijds, midden op de dag. Dan is het zeer warm en, zeker na een nacht stappen, geen pretje om de zware wandeling te maken.

Dalt Vila Ibiza-stad

Doch het uitzicht is zeker de moeite waard. Wat ik persoonlijk erg mooi vond was het oude fort. Deze vesting stamt evenals de oude stadsmuren uit de 16e eeuw. Doch op deze plek zijn sporen van oudere vestingen gevonden uit de 12e en 13e eeuw.

Vesting Ibiza-stad

Het strand van Cala d’Hort

Tijdens de eerste avond raadde de hostess ons aan het strand van Cala d’Hort te bezoeken. Ze vergeleek dit met de Caraïben. Dit vanwege het prachtige uitzicht dat je hier hebt op de rots Es Vedra.

De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik dit strand zelf niet heb bezocht. Maar ik wilde je deze tip niet onthouden.

Formentera

Wat ik zelf ook niet heb gedaan is het nabijgelegen eiland Formentera bezoeken. Doch naar het schijnt is dit een van de mooiste eilanden van de Middellandse Zee. Vanaf Ibiza is het een uurtje varen.

Haven Ibiza-stad

Hoewel het maar zo’n 7 kilometer van Ibiza verwijderd is heeft het een heel ander landschap. Ook is het minder toeristisch en daardoor rutiger.

Terug naar Nederland

Na twee weken zon, zee, strand en heel veel uitgaan en drinken was het tijd weer naar Nederland te gaan. Helaas heb ik daarna Ibiza niet weer bezocht. De wereld is groot en er is zoveel te zien…

Toch hoop ik ooit weer een keer naar Ibiza terug te gaan. Ik zal dan zeker enkele bekende plaatsen gaan bezoeken en terugdenken aan die fantastische zomer van 1995.

Dalt Vila Ibiza-stad

Een jaar later beleefde ik trouwens een hele mooie vakantie op het Griekse eiland Corfu. Ook dit keer weer heel veel uitgaan. Maar daarover meer in een ander artikel.

Ben jij weleens op Ibiza geweest? Deel je ervaring in een reactie!

Boek nu jouw droomvakantie op Ibiza!Klik voor meer informatie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.