Een van de vervelendste dingen die je op vakantie kan overkomen is het slachtoffer worden van zakkenrollers. Je geld, paspoort of smartphone ineens weg! Toch zie ik vaak mensen onbezorgd een boek staan lezen in een druk metrostation, met een rugzak op de rug. Een ideale situatie voor zakkenrollers. In dit artikel leg ik uit hoe ze te werk gaan en wat je ertegen kunt doen.

Waar slaan zakkenrollers toe?

Zakkenrollers slaan het liefst toe op drukke plekken zoals metrostations, pleinen, markten, warenhuizen, bij roltrappen, op luchthavens en bij toeristische attracties.

Wanneer ben je doelwit voor zakkenrollers?

Zakkenrollers zoeken het liefst iemand uit die niet alert is. Bijvoorbeeld wanneer je naar een straatartiest staat te kijken. Of wanneer je je aan het omkleden bent in het kleedhokje van een modewinkel.

Ook wanneer je openlijk met je kostbaarheden te koop loopt, of duidelijk als toerist te herkennen, ben je doelwit voor zakkenrollers.

Hoe gaan zakkenrollers te werk?

Zakkenrollers opereren alleen of in groepen. Wanneer er meerdere personen zijn betrokken leidt een je eerst af waarna de ander je rolt. Soms opereren ze ook in grote groepen en sluiten je in.

Bij een solistische zakkenrollers merk je er meestal niets van, totdat je ergens wilt betalen… Wanneer je wordt ingesloten door een groep gaat dit vaak gepaard met veel kabaal om hun kompanen te attenderen dat ze weer een slachtoffer hebben.

Op straat

Een veelgebruikte truc is tegen je aan botsen en dan excuses maken. Maar terwijl ze dat doen rollen ze je portemonnee of smartphone. Onthoud: Zakkenrollers willen altijd dat je afgeleidt bent op het moment dat ze toeslaan!

Zakkenrollers

Wanneer zakkenrollers met een handlanger werken zal deze je proberen af te leiden. Een veelgebruikte truc is een bankbiljet op de grond laten vallen en vragen of het van jou is. Terwijl je naar het bankbiljet kijkt ontfermt de zakkenroller zich over jouw bezittingen.

Laatstgenoemde truc wordt ook vaak toegepast bij geldautomaten. Terwijl jij naar het geld op de grond kijkt grijpt de zakkenroller jouw geld of bankpas uit de automaat.

In het geval dat ze de bankpas grijpen heeft daarvoor iemand jouw pincode afgekeken. Dit gebeurt vooral bij oudere mensen. Dek daarom het toetsenbord altijd goed af wanneer je je pincode intoetst.

Een andere manier om je af te leiden is door je erop te attenderen dat je eten op je kleren hebt geknoeid. Terwijl ze de behulpzame persoon uithangen die de saus van je shirt afveegt rolt hun handlanger je. Een variant op deze truc is door te doen alsof er vogelpoep op je kleren zit.

Londen - Speakers' Corner Hyde Park

Ook wanneer je door andere zaken wordt afgeleid, die niet zijn gearrangeerd door de zakkenroller, loop je risico. Een bekend voorbeeld is bij straatartiesten. Maar ook wanneer iemand je vraagt een petitie te tekenen.

Uitgaansleven

Wanneer je op een terras zit en je smartphone op je tafeltje hebt liggen loop je gote kans slachtoffer te worden van de zogenaamde kaarttruc. Opeens verschijnt er iemand die eruit ziet als een toerist, compleet met plattegrond van de stad. Deze zal je de weg vragen en legt de kaart op je smartphone. Wanneer je de zakkenroller de weg hebt gewezen pakt deze de kaart weer op, inclusief je smartphone…

Een minder subtiele manier is wanneer je op een terras zit en je bagage op een stoel naast je hebt staan. Zakenrollers kunnen dan makkelijk je tas grijpen en ermee wegrennen. Wees dus altijd zeer oplettend wanneer je bagage bij je hebt. Breng dit bij voorkeur meteen naar je hotel voordat je op een terras gaat zitten.

Barcelona na het winnen van de EK titel door het Spaanse voetbalelftal in 2008

In het uitgaansleven zijn dronken en aangeschoten mensen een geliefd doelwit voor zakkenrollers. Ze komen dan “gezellig” een praatje met je maken en brengen het onderwerp meestal op voetbal. Vervolgens willen ze dan of een vreugdedansje met je maken, of ze doen een voetballer na die iemand de bal afhandig probeert te maken.

In beide gevallen schuren ze dan met hun onderbeen tegen jouw onderbeen aan. Hierdoor kijk je automatisch naar beneden, en op dat moment doet de zakkenroller een greep in jouw zakken. Deze truc wordt zowel door individuele zakkenrollers uitgevoerd, als door zakkenrollers met een handlanger.

Winkels

Vaak zijn vrouwen het doelwit, omdat deze vaak een tas bij zich hebben. Vooral in winkels hebben zakkenrollers het op tassen voorzien. Meestal dekken ze dan hun hand af met een voorwerp, bij voorkeur een kledingsstuk, zodat zij ongezien een graai in iemands tas kunnen doen.

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer slaan zakkenrollers graag toe bij mensen die vlak voor de deuren van bus, tram of metro staan. Op het moment dat je instapt grijpen ze je portemonnee en maken zich uit de voeten. Wanneer jij ontdekt dat je beroofd bent is het voertuig meestal al vertrokken.

Boedapest - Metro

Een andere geliefde plek om toe te slaan zijn de draaihekjes waar je je ticket moet scannen om door te kunnen gaan. Hier is vaak oponthoud en mensen pakken hun ticket uit de portemonnee, zodat de zakkenroller meteen weet waar je die bewaard.

Al eerder noemde ik de backpackers die met hun rugzak op zorgeloos een boek staan te lezen in een metrostation. Zakkenrollers komen dan vaak langs met een mes en snijden de rugzak open om vervolgens een greep te doen. Dit gebeurt in slechts enkele seconden en wordt pas veel later ontdekt door het slachtoffer.

Veel rugzakken hebben aan de buitenkant nog een extra vakje dat vaak wordt gebruikt om dingen die je snel nodig hebt op te bergen, zoals een paspoort of portemonnee. Het moge duidelijk zijn dat zakkenrollers het in het bijzonder op dit vakje hebben voorzien.

Een andere plek in het openbaar vervoer waar je op je hoede moet zijn is de ticketautomaat. Wanneer je hier als toerist je ticket aan het kopen bent komt er opeens een behulpzame local om je te helpen. In werkelijkheid is dit vaak een zakkenroller die je afleid, zodat diens compagnon je kan bestelen.

Ook moet je op je hoede zijn voor “behulpzame medereizigers” die je willen helpen met je bagage.

Boedapest - Tram

Ervaring met zakkenrollers

Hieronder nog enkele ervaringen met zakkenrollers uit mijn eigen ervaring:

Boedapest

De eerste keer dat ik met zakkenrollers te maken kreeg was in 1998 op een treinstation in Boedapest. Ik droeg een heuptas met daarin een goedkoop fototoestel, nog met een rolletje.

Voor mij doken opeens twee zigeunerachtige types op die naar mij keken en vervolgens naar elkaar. Ik vond hun gedrag vreemd maar had nog niet door wat ze van plan waren. Doch toen de trein arriveerde liep ik naar een paar andere deuren dan waar ik stond.

De twee zakkenrollers liepen mee en wilden perse voor mij de trein in. Plots stopte de ene in het gangpad waardoor een opstopping ontstond. Toen de voorste was doorgelopen en het gedrang ophield ontdekte ik dat mijn heuptas was opengemaakt en mijn fototoestel weg was.

Iemand raapte vervolgens mijn camera van de grond en gaf het terug. Blijkbaar was de buit te klein en hadden ze hem op de grond gesmeten. Toen ik vervolgens controleerde of ik mijn andere bezittingen nog had vroeg een Duitser “Hast du noch alles?”. Gelukkig was dit het geval.

Naar aanleiding van dit incident kocht ik een jaar later een zogenaamde Money Belt.

Anti-Diefstal

Barcelona

De tweede keer dat ik met zakkenrollers te maken kreeg was in 2008 in Barcelona. Van collega’s had ik al gehoord dat het hier echt bar is met zakkenrollers.

Toen ik op een avond een terrasje wilde pikken op de Ramblas werd ik al gauw aangesproken door een Afrikaanse prostitué. Ondanks dat ik aangaf niet van haar diensten gebruik te willen maken volgde ze me tot ik plaats nam op een terras.

Toen ik later op de avond enigszins aangeschoten terug naar het hotel wilde gaan werd ik weer aangesproken door verschillende prostituees. Eentje pakte me bij de polsen waarna een hels gejoel klonk…

Van alle kanten kwamen ze erop af en werd helemaal ingesloten. Opeens voelde ik dat er een hand in mijn broekzak ging, waarop ze sneller verdwenen dan dat ze gekomen waren. Doch de buit viel tegen want mijn broekzakken waren leeg. Mijn geld had ik veilig opgeborgen in de Money Belt die ik onder mijn kleren droeg.

Barcelona - Sagrada Família

Zo had ik de kleine investering in de Money Belt dus terugverdient. Bovendien is het een veel vrijer gevoel dat je niet voortdurend je hand bij je broekzakken hoeft te houden. En als je even niet oplet slaan de zakkenrollers alsnog toe.

Een ander incident vond plaats toen ik geld wilde pinnen. Op het moment dat ik mijn geld verwachtte kwam er niets uit de automaat. Bij een nadere inspectie van de opening waar het geld uit moest komen bleek daar een strip voor te zitten.

Met een sleutel drukte ik de strip aan de kant, en daar was mijn geld. Wanneer ik bij de bank naar binnen was gelopen, om mijn beklag te toen, had waarschijnlijk degene die de strip had aangebracht zich over mijn geld ontfermd.

Lissabon

Een andere eigenaardige situatie maakte ik mee in Lissabon. Op een station vroeg iemand mij hoe laat het was. Ik zei het tijdstip in het Engels, doch dat leek hij niet te begrijpen…

Ik liet op mijn horloge zien wat de tijd was, waarop hij mijn pols ter hoogte van het horloge vastpakte. Alsof hij niet kon klokkijken keek hij een hele tijd naar mijn redelijk dure horloge. Waarschijnlijk doordat het bandje niet snel losgemaakt kon worden hield ik dit horloge.

Mijn tip is dus om niet je horloge te laten zien, en wanneer ze doen alsof ze je niet begrijpen stug door te lopen.

Klik hier voor een overzicht van producten om zakkenrollers geen kans te geven >>

Voorkom dat je slachtoffer van zakkenrollers wordt!

Tot slot nog enkele tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van zakkenrollers.

  • Wees altijd alert
  • Gedraag je niet als een typische toerist
  • Berg kostbaarheden op in de hotelkluis
  • Neem alleen mee wat je echt nodig hebt
  • Breng bagage eerst naar je hotel voor je de stad in gaat
  • Bewaar je geld in een Money Belt zodat zakkenrollers er niet bij kunnen

Hier vind je producten waarmee je voorkomt dat je tijdens je vakantie bestolen wordt >>

    1 Response to "Zakkenrollers – Hoe gaan ze te werk en hoe voorkom je dat je wordt bestolen?"

    • Gerwin

      Ik sta en kom veel op evenementen, wij hebben standaard een kleine lowbudget telefoon bij ons.
      Die drukken wij niet in de achterzak, ik sta er versteld van hoeveel bezoekers van deze evenementen hun grote smartphone in de achterzak hebben, waarbij de telefoon er een eind bovenuit steekt.
      Dat is bijna vragen om die telefoon kwijt te raken.
      Gaat in de broekzak aan de voorkant evenals de portemonnee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.